Less........................................

Ursäkta men nu måste jag bara spy ut lite galla! Min sambo är en egoistisk, handlingsförlamad, initiativlös latmask.

Jag är trött som en gnu efter en helg med konstant aktivitet. I går åkte vi runt i varuhus och köpte en massa saker som vi behöver för renoveringen (efter en lista som jag hade gjort naturligtvis, sambon var totalt oförberedd som vanligt. Det som var viktigt för honom var att byta nån grej till datorn för att få det trådlösa nätverket i hans dator att fungera ännu snabbare... Och det spelar ingen roll hur många gånger jag har påpekat för honom att min hjärna inte fungerar som den brukar för tillfället utan att jag hela tiden rör ihop saker och glömmer och att jag inte vill vara den huvudansvarige koordinatorn för husrenoveringen en gång till. Han anstränger sig inte ett dugg för att hjälpa till att komma ihåg saker ändå! Snarare haglar frågorna om var stjärnskruvmejseln eller glödlamporna eller småspiken eller gudvetvad finns ännu tätare än vanligt........).

Vi kom efter shoppingrundan hem lagom till att vi precis hann röja upp i hemmet så att vi kunde ta emot ett gäng kompisar till sambon. De skulle ut och bowla senare på kvällen och skulle ha kombinerad "förfest"/inflyttningsfest hos oss (precis innan vi skulle åka hem från stan frågade han förresten mig om vi hade nån glögg eller nåt annat hemma att bjuda gästerna på..... HANS gäster alltså!).

Precis när folk började droppa in och förväntade sig service i form av husvisning och glöggservering så ringde en annan kompis till sambon som han satte sig och pratade i telefon med... Väl valt tillfälle... (Ungefär samtidigt fick jag ett samtal från en av mina kompisar men jag bad att få ringa upp henne idag istället. Vilket jag naturligtvis inte har hunnit.....). När alla gästerna var komna, husvisade och serverade så lullade sambon, helt oförstående över min ilska, ner från ovanvåningen.

Strax efter att folket hade begivit sig ut för att bowla så kom min bror och droppade av en av brorsönerna som jag skulle passa. Barnet i fråga är ett av de pratgladaste barnen jag någonsin har träffat och man får verkligen blödande sår i öronen efter en helg med honom (men vi älskar honom ändå!!) och jag ångrade lite att jag lovat att passa honom. Som vanligt när jag passar något av brorsbarnen så håller sig sambon i bakgrunden och engagerar sig så lite som möjligt....

Idag var planen att vi skulle
1) måla klart den där byrån som Tjorven ska ha sina kläder i så att allt är klart inför hennes ankomst
2) förbereda för och tapetsera på väggen där vi ska bygga en bokhylla så fort som möjligt så att vi blir av med den oändliga mängd papperskassar med böcker och LP/CD-skivor som står på hela ovanvåningen och hindrar oss från att skapa ett drägligt boende
3) installera babybilstolen i bilen
4) laga punkteringen på den begagnade vagnen jag fick av min mor till Tjorven

Jag satte igång och jobba ganska direkt efter frukosten (efter att ha placerat brorsonen framför teven..) medan sambon satte sig framför datorn och spelade spel och surfade i någon timme. Det tog längre tid för mig att måla byrån än jag trott och därför hade sambon svårt för att komma igång med förberedelserna inför tapetseringen. (Handlingsförlamad och initiativlös var alltså orden...........). Vid tretiden dök mina föräldrar upp, efter att ha firat farmor som fyller år idag, för att hjälpa till med tapetseringen och då hade den ännu inte påbörjats..... (jag höll fortfarande på med byrån). Pappa och sambon fick väl till slut upp ett par våder tapet innan vi åkte hem till min bror för att äta kvällsmat.

Den halvtapetserade väggen:När vi sen kom hem så fortsatte jag direkt med att måla det sista på byrån. Ryggen höll på att ta knäcken på mig, sammandragningarna var ganska konstant smärtsamma och jag var trött, trött, trött.......................... Sambon som ju också hade arbetat hårt hela dagen klagade på att han var stel i kroppen och satte sig vid datorn....(varpå jag försökte pika honom genom att påpeka att jag varken hade hunnit kolla mina mail idag eller ringa upp den där kompisen som jag inte hann prata med igår...) Efter en halvtimme eller så kom han så ner för trappan.....för att lägga sig framför teven istället!!!!!!!!!!!! Jag trodde knappt att det var sant.

Den färdigmålade byrån (som jag fö blev väldigt nöjd med):Det intressanta i sammanhanget är att när folk i vår omgivning påpekar för sambon att det är viktigt att jag inte bär tunga saker och har för mycket att stå i nu i samband med flytt och renovering så håller alltid sambon med och lovar med självklarhet i rösten att inte låta mig göra dessa saker utan att "ta sitt ansvar". Skitsnack säger jag bara - så fort inte nån ser på så är han sitt samma gamla vanliga lata jag som mer än gärna låter mig arbeta medan han latar sig och ägnar sig åt sin Åh så viktiga egentid.

Just nu har jag god lust att flytta härifrån och föda detta barnet på egen hand! Vad ska jag med honom till?! Han har inte ens tagit egna initiativ till att förbereda sig på hur en förlossning skulle kunna gå till och hur han skulle kunna vara mig behjälplig under en sådan. Jag mailar ibland länkar till honom med relevant läsning om t ex profylax eller om vad som händer med bebisen och mig i vecka 37 och han läser väl dom.. Men han skulle aldrig komma på tanken att anstränga sig för att ta reda på informationen själv.

Efter att jag brutit ihop i gråt efter en fråga om var någonting fanns, under det att jag försökte fortsätta måla byrån genom en flod av tårar så fattade han äntligen att det kanske inte var så lämpligt för honom att ligga och lata sig framför teven samtidigt som jag, mindre än en vecka innan beräknad förlossning med sammandragningar som gjorde det omöjligt för mig att stå upprätt och en olidlig ryggvärk fortfarande stod och målade byrå... fattade han att han kanske hellre borde ta tag i att installera bilbarnstolen i bilen och pumpa hjulen till vagnen och röja upp lite i köket och ta ut hunden för att bajsa. fattade han det.

Allt lugnt, inget har hänt..

Det enda som känts annorlunda idag är att jag plötsligt känner mig ungefär lika stor och flexibel som en blåval. Det känns som om jag ökat med minst en decimeter i magomfång sedan i förrgår! Och så håller huvudvärken i sig..

På gång?

Idag har allt känts annorlunda. 1 vecka och 1 dag innan beräknad förlossning. Jag var uppe tidigt för ett tillväxt-UL nr 3 efter en natt med mycket vakentid. Dagen började med ett kraftigt illamående lagom till frukost. Jag som annars älskar bregott fick skrapa av allt smöret igen för att överhuvud taget få i mig något. Väl i väntrummet (där jag blev lite bortglömd och fick vänta i trekvart på mitt UL som bara visade helt normala värden denna gången, både vad gäller Tjorvens storlek och mängden fostervatten) så började Tjorven dona i magen något alldeles förskräckligt! Sen har det fortsatt så i princip hela dagen, särskilt när jag suttit still och särskilt mycket nu ikväll. Hundpromenaden som ju brukar generera sammandragningar i vanliga fall men som inte gjort det den senaste veckan eller så var en enda lång smärtsam sammandragning (förvärk?) av varierande intensitet. Och så har jag känt mig konstant bajsnödig trots att tarmen är tömd flera gånger om idag.. Dessutom har jag nästan hela dagen haft en sprängande huvudvärk. Huvudvärk har jag annars inte haft under hela graviditeten.

Just nu är Tjorven lugn igen, huvudvärken nästan borta och jag har inga sammandragningar men något är definitivt annorlunda. Kanske rentav på gång?

Hjälp.

Timbuktu igår

Igår gick jag på konsert. Jag tänkte att det är lika bra att passa på innan "livet tar slut". Nej, nu överdriver jag, men innan livet förändras i sina grundvalar i alla fall..

Det gick hur bra som helst med magen i vädret...till en början i alla fall. Mot slutet av spelningen började däremot Tjorven protestera ganska kraftigt. Hon sparkade och boxades så att det gjorde ont och kraftiga sammandragnigar tvingade mig att luta mig framåt för att stå ut. Men jag var kvar hela spelningen som f.ö. var alldeles lysande! Jag gillar Timbuktu och jag gillar Damn!

Idag har jag varit totalt utslagen.. Jag var tvungen att gå upp vid halv 8 eftersom en teletekniker skulle komma och installera bredbandet (som jag är SÅ lycklig över att vi fått nu!! Däremot får jag inte bredbandstelefonin att funka.... Det får jag ta tag i i morgon) men sedan dess har jag sovit/degat framför teven tills nu!! Sammandragningarna har fortsatt att lysa med sin frånvaro och Tjorven har bara gett sig till känna en och annan gång. Jag som skulle måla Tjorvens byrå färdigt idag... Tjorven får kanske nöja sig med en helvit byrå... Målad med häftgrund och inte ens med riktig färg.. Stackars Tjorven.

Imorgon är det UL i Karlshamn för koll av fostervattensmängd. Mamma följer med som chaufför (jag får ju så ont i ryggen av att sitta och t ex köra bil för länge) och för att få sig en glimt att Tjorven innan hon tittar ut.

För övrigt känner jag mig fortfarande ofokuserad (stavas det med k eller med c..?) och grötig i huvudet. BB-väskan är inte packad och förlossningsbrevet är fortfarande inte utskrivet i sitt slutgiltiga skick.

Det var dagens rapport! Nu ska jag spela Back Gammon på nätet! Något som jag saknat mycket de senaste veckorna.

1 1/2 vecka kvar

...och mindre sammandragningar än på länge. Är det månne lugnet före stormen? Det känns i vilket fall inte alls som att jag väldigt snart ska föda barn. Konstigt...

Idag hämtade jag mina föräldrar vid tågstationen efter deras långsemester i Thailand/Bali (två 70-åringar med ryggsäck i Asien tycker jag är lite tufft faktiskt!). De åkte hem från Bangkok och man måste väl anse att det var positivt att de åkte igår och inte idag!
Den här fina korgsängen är det tänkt att Tjorven ska sova sina tupplurar i. En av katterna är dock som synes av en helt annan åsikt....

Uppdatering

Haha! Roliga kommentarer de där två sista efter föregående inlägg. Nej, Tjorven har inte blivit vräkt, hon verkar trivas bra i sin lilla etta och hyresvärden är också nöjd - ett litet tag till i alla fall :-)

Här är en bild på en sjunkande mage i vecka 37 + 6 eller nåt i den stilen. Ett par hängbröst får man på köpet.

P.s. När vi så äntligen åkte för att hämta ut den där bilbarnstolen i butiken igår (efter att jag påmint sambon naturligtvis) så visade det sig att lappen från Folksam bara var giltig i en månad............vilket var i torsdags.......

Som tur var hade vi att göra med en snäll och förstående expedit så hon skrev att vi hade varit där och hämtat stolen i torsdags och vi fick ut vår tämligen nödvändiga bilbarnstol.

EN sak skulle han ansvara för..........................................................

(Jag känner mig lite ilsk idag. Verkar jag ilsk?)

Avsaknad av struktur i livet - HJÄLP!!!!

Ont i kroppen, gröt i huvudet istället för en hjärna och trött. Så känner jag mig just nu, ca 2 veckor innan beräknad förlossning. Jag har fått problem med att sova eftersom det gör så ont i kroppen om jag ligger i samma ställning för länge (vilket man oftast gör när man sover..). Tidigare har jag legat vaken för att jag helt enkelt inte var trött nu gör jag det för att jag har ont i kroppen. Inte så trevligt.

Tröttheten gör att jag känner mig ofokuserad och oplanerad. Jag som brukar vara expert på att skriva Att-göra-listor, ha full koll och planera rör nu ihop allt och glömmer saker.. Igår åkte vi till Malmö för att köpa kakel och klinkers till det nya badrummet samt för att diskutera köksplanering med IKEAs köksexperter.

Jag glömde:
 • att föra över pengar från sparkontot till personkontot så att vi kunde betala kaklet
 • att ta med de omsorsfulla ritningarna/mätningarna jag hade gjort på kökets väggar, VA och ventilation för att man ska kunna planera ett nytt kök......

Dessutom:
 • BB-väskan är fortfarande inte packad (har iofs en lista här på laptopen som jag gjorde för typ en månad sedan)
 • Förlossningsbrevet är fortfarande inte färdigställt (det är i samma skick som det var när jag la ut det här på bloggen för kommentarer och jag tänker ändra på en hel del...nån gång)
 • Skötbordsplatsen är fortfarande bara påbörjad (jag har ställt ett gammalt fint köksbord vid en vägg, lagt en skötmadrass på det och ställt en papperskorg med lock för använda blöjor intill, det är allt..... Känns ju inspirerande..... Hade tänkt såtta upp hyllor ovanför där jag kan ha alla saker man behöver och kanske en mobil hängandes ner så att Tjorven har något att sysselsätta sig med när jag/sambon försöker byta på henne. Idag ska jag, om jag orkar, måla en byrå som jag haft sedan jag var liten där Tjorvens saker ska ligga)

Och som om inte det var nog så känner jag att jag inte hunnit tänka igenom vad man mer behöver.

Jag har (förutom ovan nämnda halvfärdiga skötbordsplats):
 • en vagn med alla tillbehör
 • en korgsäng med madrass, täcke, lakan och kisskydd
 • massor av kläder, både inner- och ytter-
 • några mjuka filtar
 • några haklappar
 • några tvättlappar
 • en babysitter
 • en babymonitor
 • en bärsjal
 • någon liten leksak (fler räknar jag kallt med att Tjorven får i julklapp...)

Jag har inte:
 • en bilbarnstol (sambon har fått en lapp från Folksam så det är bara att hämta ut den men han är inte så bra på att få saker gjorda - vilket är jättejobbigt nu när jag inte kan/orkar/klara av att hålla allt i huvudet!! Han fick sig en avblåsning om sin brist på handlingskraftighet och planeringsförmåga iförrgår..... Det känns som att jag inte borde vara den som är koordinatorn för hela hushållet och renoveringen just nu, i mitt tillstånd men det verkar han tycka eftersom det alltid har varit jag som tar tag i såna saker...... Men det är ett annat kapitel som vi kanske inte ska gå in på här...)
 • ett babybadkar
 • en mobil att hänga ovanför skötbordet
 • en liten CD-spelare där jag kan spela bra babymusik för Tjorven (men jag kan ju använda laptopen...)
 • blöjor, salvor, talkpuder och tvättlappar - allt sånt som man behöver vid skötbordet. Jag vet inte ens vad man behöver för Guds skull! (men visst får man ett "startpaket" från Libero med allt man behöver på BB? Jag har anmält mig till Libero-klubben för att få det men jag fattar inte hur/när/var man får det....
 • behå-inlägg, eller vad det heter, vid bröstmjölksläckage
 • koll på det där med försäkringskassan. Jag har inte ens begärt ut de första ersättningsdagarna - har fått hem en lapp som jag tittar på ibland men som känns som rena grekiskan för mitt grötiga huvud...............

VAD BEHÖVER MAN MER? HJÄLP MIG NI SOM VET...............................

Fortfarande inget eget internet

Det är därför jag är lite tyst i bloggvärlden.. Jag läser era bloggar men eftersom det tar en eeeevig tid att ladda varje sida med det urusla "tjuvade" nätet jag kopplat upp mig på ft så orkar jag oftast inte lämna någon kommentar.

Bara så att ni vet!

Nu ska jag ånga ner rökiga äckliga gamla tapeter!!

Vecka 37+4 idag!! =D

Till sist några skratt:

Om  spermier från pappan inte träffar mammans ägg blir det bara en vanlig omelett av det.    
/Mikael 6 år

För att få barn måste fröna tävla. Om de spurtar riktigt mycket är det risk att man får trillingar.  
 
/Johan 7 år  

För att det ska bli barn måste pappan spruta massvis av baciller in mammans ägg. Ägget är stort som ett gåsägg. Sedan slåss tjejbacillerna med killbacillerna. Och om tjejerna vinner så blir det en flickbaby.  
 
/Julie 6 år

Om man inte kan få barn kan läkaren göra ett i provrör. Men de flesta barn är gjorda med vanliga rör.  
 
/Fred 7 år

När babyn är inne i magen på sin mamma kallas den foster.  Mamman kallas fostermor. Det första som bildas på fostret är öronen.  
 
/Ida 6 år

Nytt tillväxt-UL och nyckelöverlämning

Idag på tillväxt-UL nr 2 var Tjorven 7% större än normalt för sin "ålder". Läkaren tyckte att det var lite mysko att förra läkaren vid tillväxt-UL nr 1 kunde få det till att hon då var 14% för liten.. Men men..! Det är ju bra! Däremot hade jag fortfarande för lite fostervatten och ska därför tillbaka till ett nytt UL om 2 veckor. När jag berättade om det för en kompis så sa hon typ "Aj, aj... Torrförlossningar är inte så trevliga" med en lidande min. Jag tror INTE att jag vill veta mer om det................ Den dagen - den sorgen!

En av mina FL-kompisar som också blev med barn på RMC i Malmö fick sin skorpa häromdagen! Jag läste den långa förlossningsberättelsen först idag och det var både en fantastisk och skrämmande berättelse om smärta och glädje! (Jag grät så klart konstant när jag läste den..) STORT GRATTIS till dig Miabjörn och även pappa Bobbibjörn!!

Idag har vi även lämnat över vårt gamla hus rent formellt. (De nya ägarna fick en nyckel redan i mitten av veckan för att vi ändå hade flyttat och städat klart och för att de skulle måla och tapetsera en massa). Det känns JÄTTESKÖNT att släppa det kapitlet av livet!

Hälsningar Fibula som fortfarande "tjuv-surfar" på någon grannes trådlösa oskyddade internet.

Tack!

För alla fina och bra komentarer på mitt förlossningsbrev och om min brors okänsliga idiotiska ex-sambo! Jag ska fila på brevet lite till tror jag..

Nu har vi flyttat till radhuset och vi har ännu inget eget internet. Just nu står jag i ett hörn av huset där jag ibland har minimal kontakt med någons oskyddade trådlösa nätverk ;-)  Det kommer alltså sannolikt att vara lite tyst från mig i cybervärlden tills Glocalnet får tummarna loss och installerar vårt internet. (Jag vill inte ge mig iväg och ta mig upp på stan på ett par dagar ännu eftersom vovven är lite orolig i nya huset...)

Vi hörs igen!

Dagens andra inlägg

(efter flytten kommer jag att vara utan internet i ett par veckor så det gäller att skriva av sig nu! ....fastän jag borde ju packa...)

Min brors före detta sambo jobbar på förlossningen där jag kommer att föda. Jag har hela tiden känt att jag inte vill att hon ska vara närvarande när Tjorven föds. Hon kan givetvis få komma in och "hälsa på" men jag vill inte att hon ska vara den som är min huvudsakliga barnmorska. Av flera olika anledningar som jag inte tänker gå in på här.

Jag pratade nyss med henne i telefon i ett annat ärende och hade tänkt att passa på att prata om detta. Tyvärr kunde jag inte säga det.....

Jag började med att berätta om förlossningsbrevet och frågade bl a hur det uppfattades av personalen när man kom med ett sånt. Lite trist och oväntat så sa hon att de inte brydde sig så mycket om vad som stod i förlossningsbrev eftersom det ändå aldrig blir som den blivande mamman tänkt sig. Lite okänsligt tycker jag. Även om det nu är så det är så hade hon inte behövt berätta det för mig!

När vi pratade smärtlindring så sa hon dessutom att hon själv inte skulle låta vilken läkare som helst på det aktuella sjukhuset lägga en epidural på henne...............!!!!!!!!!!! Hon namngav ett par läkare som hon skulle lita på och en som hon inte skulle lita på. Det var information som jag inte ville ha!

Jag blir mer och mer upprörd över många saker som hon sa under samtalet och undrar vad hennes syfte egentligen var. Vill hon skrämma upp mig? Först känns det som om hon delgav mig dessa saker av omtanke men ju mer jag tänker på det desto mer idiotiskt tycker jag att det var att hon berättade vissa saker!!. Detta måste väl vara på gränsen till tjänstefel.............?! Jag kanske ska välja att åka till det näst närmaste sjukhuset för att föda istället....

Som vanligt när jag pratar med henne (om vad som helst) så fick hon mig att känna mig väldigt liten på nåt sätt. Hon använder ett sätt att vara och prata som får en att känna sig underlägsen. Jag gillar henne inte och det är det inte så många andra som gör heller. Nu gillar jag henne ännu mindre än vad jag gjorde tidigare.

Detta blev ett väldigt spontant inlägg utan att jag planerade och vägde mina ord. Men jag har inte nämnt några namn och hoppas att jag fortfarande är tillräckligt anonym i bloggvärlden för att ingen ska kunna klura ut vem och vilket sjukhus det är jag egentligen skriver om...

Profylax

Idag fick jag dvd'n Innan du föder av Anna Wilsby som jag har beställt. Den innehåller profylaxandningsövningar, massagetips och annat matnyttigt inför en förlossning. Nu har jag kollat igenom den en första gång och allt blir plötsligt så verkligt. Jag ska verkligen vara med om det här! Jag ska föda barn!

Precis som när jag skrev första utkastet till förlossningebrevet så storgrät jag mig igenom vissa stycken. Detta är så stort. Kommer jag verkligen att klara det?Jag är rädd. Rädd för smärtan i sig och rädd för att jag ska misslyckas och göra något fel som orsakar att förlossningen inte blir så bra som det skulle kunna bli. Antagligen får jag bara göra detta en gång och jag vill prestera mitt allra bästa. Jag känner mig oförberedd och osäker. När jag tidigare inte velat veta i detalj vad som väntar av rädsla för smärtan så känner jag nu lite tvärtom - nu vill jag veta allt så att jag kan förbereda mig på bästa sätt!

Men samtidigt vill jag nog inte veta i alla fall....

Kan man inte få välja att vara gravid i evigheter? Jag trivs med att vara gravid. Jag känner mig nästan som en riktig mamma redan och Tjorven är ju trygg i min mage. En förlossning är farlig och det kan gå ohyggligt fel! Livet är farligt och kan gå ohyggligt fel......

Nu måste jag nog sluta att fundera över detta och fortsätta packa!! Tillbaka till verkligheten och till positiva, optimistiska tankar!!

Översvämning igen!

Nu tror jag att spökena i huset måste vara sura på oss för husstrul-följetången fortsätter... Trekammarbrunnen och, som det verkar, även stenkistan är översvämmade igen!! Ett dygn tog det att fylla den och det verkar inte kunna rinna av till stenkistan..... Denna gången upptäckte jag dock det innan vattnet kom upp genom avloppet i förrådet vilket är skönt.

Nu börjar jag bli trött...............

Förlossningsbrev

Nu har jag skrivit ett första utkast till ett förlossningsbrev. Kom gärna med förslag och kommentarer om det är något jag inte har tänkt på!


GENERELLT

Vi väntar vårt första barn och vi vet att det är en flicka (genom icsi). Hon heter Tjorven.

Graviditeten har varit bra, men med mkt illamående och foglossning i början samt ryggmuskelbesvär i slutet (sjukskriven fr o m 20081028).

Jag har alltid varit förlossningsrädd och har därför inte läst på så mycket om förlossningar.

Jag litar helt på barnmorskornas och läkarnas bedömningar om vad som är bäst för mig och Tjorven men jag vill ha tydligt förklarat för mig vad som händer och varför och vad jag ska göra.

Innan undersökning/behandling vill jag få förklarat för mig varför de utförs och om det kan upplevas smärtsamt/obehagligt.

Jag har lätt att oroa mig och när det gör riktigt ont kommer jag förmodligen tro att något är fel på mig eller barnet. Jag vill därför ofta få bekräftat under förlossningens lopp att barnet mår bra, hur lång tid ett särskilt skede kan ta, om det går bra eller det är något jag ska tänka på.

Jag kan nog bli arg och irriterad om barnmorskan "gullar" för mycket med mig och talar om att jag är duktig hela tiden. Bättre då att säga "nu gör du rätt" eller "nu gör du fel". (Ber om ursäkt i förväg om jag blir arg ändå...)

Sambon är känslig för blod, smärta och sjukhusinstrument men vill ändå vara med så mycket som möjligt.


VID ANKOMSTEN

Önskar få lavemang.

Vill duscha/bada om tid finns.


SMÄRTLINDRING

Jag är dålig på att hantera smärta och har inget emot medicinsk smärtlindring under förutsättning att det inte påverkar Tjorven negativt. Jag litar på att barnmorskan/läkaren kan bedöma när sådan är nödvändig och vad som är bäst för mig. (Mot menssmärtor använder jag Citodon).

Jag är positiv till:

lustgas
dusch/varmvatten
hjälp med andnings- och avslappningsövningar
värmedyna
TNS
petidin

Om jag inte uttrycker något annat under förlossningens gång eller om barnmorskan/läkaren gör en annan bedömning så vill jag gärna ha epiduralbedövning. Jag vill inte få höra att "nej, nu är det för sent att sätta epidural".


Jag är tveksam till: paracervikalblockad (pga den negativa inverkan det kan ha på barnet)


Jag vill inte ha:

Kvaddlar
Akupunktur


FÖRLOSSNINGSSTÄLLNING

Jag vill gärna få tips och råd om olika ställningar från barnmorskan.

Den ställning jag funderat på är knästående lutad över en saccosäck/sängkanten.

Jag tror att jag kommer att vilja röra på mig så mycket jag orkar under öppningsskedet.


UTDRIVNINGSSKEDET

Jag är livrädd för att spricka mycket och vill få hjälp av barnmorska att hindra detta i möjliga mån.
Vill ha tydliga instruktioner om när jag krysta, vilken ställning jag bör inta för att minska risken att spricka osv. (Jag vill visserligen hellre spricka än att bli klippt då jag har hört att man läker bättre då.)

Jag vill inte ha någon kanyl i mig om det inte är nödvändigt.

Jag vill gärna bli tillfrågad om att ha en spegel så att jag kan se vad som händer, om det går att ordna. Och/eller bli tillfrågad om jag vill, när det är lämpligt, känna med handen.

När bebisen nästan är ute önskar vi att sambon blir tillfrågad om han vill ta emot henne och klippa navelsträngen.


OM KOMPLIKATIONER UPPSTÅR..

..vill jag, om tid finns, att man tydligt förklarar läget och alternativen för mig och sambon.


NÄR BARNET ÄR FÖTT

När/om förutsättningarna tillåter vill jag att Tjorven läggs på min mage och att vi tre får en stund för oss själva i lugn och ro.

Jag vill att navelsträngen inte klipps förrän den slutat pulsera!

Om jag behöver sys vill jag att ni använder självupplösande tråd.


Till sist vill jag tacka alla inblandade på förhand för er ovärderliga hjälp och stöd!

Och som om inte det vore nog....

...så är tvättmaskinen verkligen paj.

Tre dagar innan vi flyttar.

Kul.

Hus-strul igen.............

Igår började huset jävlas med oss igen. Det började med att värmepumpen larmade på dagen. När sambon kom hem rensade vi filtrena och det funkade som det skulle igen. Men sen satte vi igång tvättmaskinen innan vi åkte en sväng till nya huset med grejer. När vi kom hem några timmar senare visade maskinen ett felmeddelande och hade inte tvättat. Jag tog för givet att det berodde på strul med vattentillförseln pga larmet tidigare på dagen och försökte sätta igång den igen. Funkade inte.. Jag kollade vad felkoden betydde och det var tydligen motorfel!! En aning allvarligare än problem med vattentillförsel alltså....

Vi gick ändå ut och kollade värmepumpen för säkerhets skull bara för att upptäcka att hela förrådet var fullt av vatten!!!! Efter sommarens strul med värmepumpens avrinning har vi avrinningen från värmepumpen direkt till golvbrunnen och således via trekammarbrunnen, snarare än direkt till stenkistan som man ska ha det. Vi har upplyst de nya ägarna om att detta bör åtgärdas och trodde att vi skulle klara oss utan strul tills efter flytten. Men ack nej.....................

Översvämning i trekammarbrunnen alltså. Fantastiskt.............. Värmepumpen fick stängas av och nu sitter jag här i ett kallt hus igen.

Urkul. Verkligen.

Kan inte kommentera...

Vill bara upplysa om att jag inte längre kan kommentera på vissa bloggar, t ex Bonnie och Kattmamman. Jag måste visst registrera mig på google (trodde att jag redan var registrerad..) och det har jag inte tid med nu i flyttider!!

Kommenterar här istället:

Bonnie: Så underbart söt din tjej är!!

Kattmamman: Vi är ju beräknade till samma bf - det har jag inte fattat förrän nu...

Nu: vidare i flyttstressen!!

Flyttstädning

Flyttstädning är lite läskigt tycker jag. Åtminstone när det är man själv som ska utföra den och man vet hur höga krav som ställs av köparen i samband med en sådan. Jag har t ex rengjort ugnen med starka medel (samt rakblad!) i 5-6 omgångar redan och vet fortfarande inte om jag kan vara nöjd med resultatet... Man fejjar och gnor på alla tänkbara och otänkbara ställen så att allt ska bli perfekt!

Men är man på andra sidan av avtalet så att säga, så är flyttstädning väldigt trevligt! Tänkt vilken lyx det är att få flytta in till ett skinande rent och härligt rengöringsmedelsdoftande hem! Man vet att man börjar på noll och att alla håravlagringar och damm i form av hudflagor från tidigare ägare är borta från duschens avlopp och kring dörrkarmar och andra ytor.

I alla fall i teorin...........

Igår var jag tillbaks till nya radhuset med enomgång krukväxter och lättviktiga lådor som jag och mina två brorsöner kunde ta på egen hand. Det var till skillnad från i förrgår när vi var där för första gången, fullt dagsljus igår och jag gick en liten städinspektionsrunda. Första intrycket från förrigår var att det var rent och fint och doftade (ganska starkt) av rengöringsmedel så jag hade goda förhoppningar.

MEN VAD ÄCKLIGT DÄR VAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

På golvet vid trappan och i taken vid trappräcket:Det hängde stora dammtussar från hörnen i taket på massor av ställen, under trappstegen och kring fästena till trappräcket, under fläkten i köket, på väggar i tvättstugan, bakom element, på vattenrör och överallt! Vissa av dörrkarmarna var dammade men de flesta inte, vissa av fönstrena var putsade på alla sidor andra inte alls, kaklet bakom spisen var klibbigt av gammalt fett, i avloppet i vasken på stora toa fanns rester after ägarens hår kvar, på golvet kring toaletterna samt i duschkabinen fanns tjocka kalkavlagringar kvar och i hörnen på i princip samtliga golv verkade dammsugaren ha puttat in all skit från övriga golvet! Etc etc etc................

Trappräcket och under ett trappsteg:Jag fick dit städerskan som knappt ens verkade intresserad av att jag visade henne vad jag hade hittat, hon var bara intresserad av att bortförklara skiten. Den sista delen som hon städade dvs hall, lilla toa, tvättstuga och entré hade tydligen inte kunnat bli ordentligt städad eftersom det då började skymma ute och det fanns ju inga lampor kvar i huset. (Jag frågade om hon inte hade egna lampor med sig så att hon kunde se ordentligt eftersom det faktiskt brukar bli lite mörkt ute kring fyratiden vintertid, men då såg hon ut som en fågelholk...).

Under samt i nederkant av diskmaskinen:Hon var minsann utbildad städerska och hade använt mycket avancerade städmaskiner som t ex en ångmaskin (detta repeterade hon vid ett flertal gånger, fast inte lika många gånger som hon skyllde på att det var så mörkt att hon inte kunde se ordentligt....) och allt damm som jag kunde visa henne i fönsterkarmar och annat hade tydligen orsakats av denna ångmaskin. För hon hade minsann först dammsugit och dammat HELA huset mycket noga men sen när hon gått med ångmaskinen så hade denna yrt upp nytt damm som lagt sig.......på vissa ställen.........?

Avlopp till toahandfat (titta i hålet...) samt duschavlopp:De tjocka kalkavlagringarna på golven kring toaletterna och i duschkabinen var tydligen helt omöjliga att få bort med hennes superstarka städerske-specialmedel.... (Ska bli intressant att se vad mitt eget kalkavlagringsmedel som jag köpt på Ö&B kan åstadkomma) Och duschkabinen hade hon tagit för givet att vi ändå skulle byta ut så den städade hon därför inte så noga.........................!?!

Under fläkten i köket:Samma sak var det med stänkfläckarna på väggarna som först enligt henne inte gick att få bort och sedan efter att jag fått bort en med lite spott på mitt pekfinger så hade hon medvetet inte torkat bort fläckarna eftersom det då skulle bli "rena fläckar" som var vitare än den övriga tapeten............!? Dessutom så skulle vi väl ändå tapetsera om?

Bakom och under elementet i entréen:Jag kan fortsätta i evighet men ni fattar grejen..... Förhoppningsvis är hon där just nu och förhoppningsvis är ljuset tillräckligt bra idag för att hon ska se all den skit som jag kunde se (Jag hängde upp en lampa i entrén igår..). Hon är ju trots allt utbildad städerska och van vid att kunna identifiera skit och ta bort den!

Fortsättning följer...............

RSS 2.0