Fler framsteg!

Herregud vad det har hänt grejer sen sist! När jag läser förra inlägget känns det som om det har gått flera veckor! Att vända sig från mage - rygg och tvärtom är numera en baggis för Tjorven. Hon gör det hela tiden och kryper sedan iväg några steg och hittar nån grej. På golvet är allt detta lite svårare än på stora madrassen men det går.. Synd att vi inte har fler mattor tycker nog Tjorven.

Hon ställer sig upp själv också (med viss möda). Även detta är lättare om underlaget är mjukt så oftast ställer hon sig mot ryggstödet i soffan. Sen står hon där ståndaktigt tills hon ramlar. Och blir arg och tar sig upp igen!

Ljud som hon gillar för tillfället är:  Thä thä thä thä thä etc och Sche sche sche sche etc. Även euwé är populärt - alltid ensamt, utan upprepning. Det är när hon vill ha nåt särskilt. ....fast det är nog alla dessa ljud egentligen. När hon inte vill ha nåt särskilt så babblar hon på i största allmänhet och använder sig nog av de flesta vokaler och konsonanter tror jag. Ibland pratar hon med "gäsp-röst". Det är roligt.

Nu är det dags för matning av barnet! Vi hörs snart igen!

Konsonantsymfoni och fri rörlighet

Tjorven har blivit mer och mer rörlig! Nu kan hon ganska obehindrat vända sig från mage till rygg/sittande ställning och tvärtom. Hon har även blivit bättre på att förflytta sig mot ett föremål (eller en mjölkbehållare) som hon vill ha. Och hon gör det HELA tiden så det gäller att passa henne! Häromdagen trillade hon ur hängmattan efter förmiddagsluren och landade med pannan på ett för ändamålet olämpligt ställe. Nu ser hon lite ut som Harry Potter.

Och så pratar hon mycket nuförtiden! Hon säger ofta oui oui oui etc (obs, ej med det franska uttalet utan mycket noggrant och tydligt, bokstav för bokstav med mjuk övergång). Ibland blir det även en långt-fram-i munnen-konsonant-symfoni helt utan vokaler. Det kan låta såhär: ssfscht eller chsjtst eller kanske hshshstsft (där h uttalas som ett blåsljus). När hon sysselsätter sig med desa konsonant-monologer ser hon alltid oerhört koncentrerad ut och stör man henne avbryter hon monologen för att istället utdela ett jättestort leende.

Framsteg!

Tjorven kan numera, om hon sitter i ett gynnsamt läge och har sin mors ansikte inom räckhåll, luta sig framåt och "pussa" sin mor på munnen på kommando: Pussa på munnen!

Vi har gjort en lek sedan hon var liten där jag talar om för henne i vilken del av ansiktet jag tänker pussa henne.

Ska jag pussa diiig påååå ... Munnen?!

Ska jag pussa diiig påååå ... Näsan?!
Ska jag pussa diiig påååå ... Kinden?!
Ska jag pussa diiig påååå ... Andra Kinden?!
etc

(Och så har jag fått svar från Semper igen men eftersom det åter är samma nonsens-ordbajseri så ser jag ingen anledning till att visa brevet här..)

RSS 2.0