Jag kan inte komma på nån bra rubrik till detta

Jag kan bara inte sluta att tänka på det hemska som hände i Lyngby i Danmark i torsdags.... Det är så fruktansvärt att det bara är helt obegripligt.

Igår hörde jag dessutom att det var någon som hade sett flickan sitta där i bilen och tänkt anmäla det men när han/hon kom tillbaks så var flickan inte kvar i bilstolen och personen i fråga tog för givet att någon hade hämtat barnet. Men det var ingen som hade hämtat barnet utan hon hade kravlat sig ner på golvet där det var skugga och legat där nere och dött istället.. Det är så fruktansvärt....

Hur överlever man något sånt som förälder?

Det borde ha varit detta som stod på alla löpsedlar i fredags.

Svar från Semper

Hej och tack för mail.


Maltodextrin är mycket riktigt nedbruten stärkelse.
Det finns maltodextrin med olika grader av nedbrytning av stärkelsen och den högsta graden av nedbrytning resulterar i glukos som ibland används som komponent i sötningsmedel.

Vi använder maltodextrin i olika barnmatsprodukter, t ex tillskottsnäring för småbarn från 8 månader och gröt.
Maltodextriner är lätta att digereras (bearbetas) i magen och därför även lämpliga och beprövade för användning i barnmat.
De maltodextriner vi använder har låg nedbrytningsgrad av den ursprungliga stärkelsen.


Skälet till att vi har maltodextrin som ingrediens och därmed som stärkelseersättning i våra
produkter är att vi vill uppnå en balans mellan konsistens och för produktgruppen
rätt näringsvärde enligt gällande lagstiftning.

Återkom gärna om du har flera frågor

Med vänlig hälsning
Sirpa
Konsumentrådgivare


Så det är alltså på grund av konsistensen som maltodextrin behövs...? Eller är det för att det inte ska vara för lite näring i gröten enligt gällande lagstiftning...? Eller menar de för mycket näring...? Har de mer havregryn (som ju innehåller stärkelse i sig självt) så kanske näringsinnehållet blir för stort? Som det är nu kommer siktat havremjöl och havremjöl på fjärde resp. femte plats i ingredienslistan. Det finns mer av både skummjölkspulver och vasslepulver i havregröten än just havre.

Jag måste nog erkänna att jag inte fattar mer nu än innan. Men jag undrar om det ens är lönt att skriva igen...

Maltodextrin

Jag undrar varför denna tillsats finns i (nästan?) all pulverbaserad bebismat. Därför skrev jag till Semper:

Hej

Jag undrar varför Semper har maltodextrin i så många (alla?) av sina pulverbaserade produkter.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans. Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.

Det känns konstigt att veta att denna tillsats är så vanlig i bebismat och jag förstår inte varför. Hoppas att ni kan bringa klarhet i saken!

Hälsn. en konfys småbarnsmamma

Uppdatering följer när svar anhålles.

Glad Midsommar!

HELG!!!!!

Det var länge sedan jag kände en sån lättnad över att helgen äntligen infinner sig. Känns skönt och lite stressande på samma gång. Och en aning utmattande. Jag har jobbat hela veckan. Upp vid 5-snåret och hem igen vid 18-snåret. Det blir långa dagar... Tjorven verkar inte förstå när jag talar om för henne att det numera är förbjudet att väcka mamma för amning nattetid utan fortsätter som vanligt. Fast hon hinner för det mesta bara med en amning kring 2-tiden. Nästa amning brukar komma efter att mammas väckarklocka har ringt. Men det är ok. Man kan sova på tåget. Det finns sk tysta kupéer.

Själva jobbet är extremt tråkigt. Jag sitter och kontrollerar uppgifter inlagda i ett exceldokument från nästan 1 200 handlingar. I ett rum utan fönster.. Ni förstår ju själva. Zzzzzzzzzzzzzzz................... Men själva arbetsplatsen är (helt oväntat) mycket trevlig! Människor med humor!

Jag måste pumpa bröstmjölk en gång om dagen för att jag inte ska explodera. Det är lite meckigt att smyga in på toa kring lunchsdags för att uträtta detta ärende men det går ju.. Sambon noterade (efter att jag inte fick liv i ungen en morgon för amnig utan istället fick pumpa så att hon fick det senare) att min bröstmjölks fettinnehåll är markant lägre idag än den som tas upp från frysen varje dag nu som är ca 3 månader gammal! Intressant!

Själva bröstmjölksdrickande från flaska går förresten alldeles utmärkt nuförtiden - det som vi hade så stora problem med när jag skulle "lära" henne..

En tråkig sak som har inträffat är att Tjorven verkar ha utvecklat någon slags allergi. Det började som torra små "knottror" på hennes högerarm. Jag tolkade det som att hon var torr och smorde henne med idominsalva och olika babyoljor och tyckte inledningsvis att det hjälpte. Men sen kom det tillbaka och det blev även till rött märke i armvecket samt knottror på bröstet och vänsterarmen.

Så nu blir det till att utesluta olika livsmedel (Livsmedel förretsen - jag gillar det ordet; medel som krävs för att leva...) ett i taget. Är det någon som känner till om det är något av dessa livsmedel som Tjorven äter mer eller mindre regelbundet som mer än något annat skulle kunna vara allergiframkallande:

havregryn
semper/HIPP havregrötspulver (med alla tillsatser det innehåller, t ex vetemjöl)
smör/bregott
palttunnbröd
banan
päron
potatis
majs
lax
creme fraiche
oxfärs

Hur länge håller utslagen i sig om det är något hon bara äter sällan som ger upphov till dem? Som t ex
tomat
morot
broccoli

kommer inte på mer...

Någon som har erfarenhet och kan hjälpa mig? Är det mer sannolikt att utslagen orsakas av nån frukt/grönsak än av t ex havregröten?

Sambon försökte ringa vår bm i går men hon har semester..

Nu bär det strax iväg till landet för riktigt traditionellt midsommarfirande!! Glad midsommar allihop!

Mat och taskig läkare

Nu har trenden plötsligt vänt! Tjorven gapar som en fågelunge varje gång mat serveras och äter upp största delen av portionen. Sen när hon blir mätt så kniper hon med munnen med all önskvärd tydlighet ;-)

På bvc igår var det läkarundersökning förutom den vanliga väg-och-mät. Jag har noterat att Tjorvens viktkurva började på det tjocka mittenstrecket men att den har sakta dalat närmare och närmare det nedre "lägsta-normala-vikt"-strecket de senaste kanske 4 månaderna, så jag har frågat min bm om jag borde oroa mig eller kanske rentav försöka åtgärda det på nåt sätt. Hon har lugnat mig och sagt att allt är i sin ordning så länge hon inte går under "lägsta-normala-vikt"-strecket. Så jag har litat på det. (och gett Tjorven massor med bregott och smör för säkerhets skull - fett är ju bra för hjärnans tidiga utveckling också!)

Igår tog läkaren upp hennes vikt till diskussion. Han såg riktig bekymrad ut och jag blev skraj! Är det nåt fel på vår dotter? Är det nåt fel på oss - ger vi henne för lite mat?! Jag gick direkt i försvarsställning och radade upp allt jag gör för min dotter som är bra! Jag är ingen dålig mamma! Vi är inga dåliga föräldrar!!

Väl...? Han fick mig att känna mig riktigt riktigt liten och osäker.. Och skyldig. Samtidigt kom Mamman-som-försvarar-sitt-barn-intill-döden fram och jag blottade inte min osäkerhet för en sekund! (Haha.. riktigt komiskt nu såhär i efterhand..)

När han föreslog att min bröstmjölk kanske är för "tunn" blev jag riktigt sur. Ska verkligen en läkare sitta och rekommendera att jag ska sluta amma min 6 månaders?! Jag frågade det rakt ut och då sa han naturligtvis nej..

Sen fick jag en känsla av att de (bm också faktiskt!) inte tyckte att det var bra att jag serverar mer hemmalagad mat än industritillverkad till min dotter. Vilket också känns helt uppåt väggarna! Jag har läst på och ger henne en balanserad kost med alla olika näringsämnen! Skulle det vara bättre att servera t ex havregröt som är uppblandad med vetemjöl och maltodextrin (vad nu i all världen det är!) eller mat som behöver emulgeringsmedel och "modifierad" stärkelse...?! Skulle inte tro det...

När läkaren var upptagen med annat frågade jag bm om vi borde vara oroliga på riktigt och då svarade hon diplomatiskt nej och gjorde en min (som läkaren inte såg) som verkligen sa nej....

!!!!!.....................

Jag inser ju att det finns föräldrar som tycker att de gör ett bra jobb men som inte gör det och det är ju läkarens (och bm's) uppgift att upptäcka detta innan skadan är skedd. Men jag är faktisk lite chockad över att han kunde tro att vi skulle missköta vårt barn.......

Det hela avslutades i alla fall med att vi enades om att Tjorvens viktkurvnedgång beror på hennes höga aktivitet. Hon sitter ju inte still en enda sekund! Hon kunde sitta tidigt och nu vill hon sitta eller stå hela tiden! Att ligga ner är urtrist tycker Tjorven. Lägger man henne på mage så ställer hon sig på alla fyra och väger fram och tillbaks - snart kryper hon! Det ska hända nåt hela tiden och allt ska hända NU!

Fina Tjorven.

__________________________________________

Avslutningsvis vill jag även få ut lite ilska genom att berätta att trots att det nu är sambon som är föräldrarledig på 100 % så är det fortfarande jag som "har" Tjorven nästan hela tiden........ Nu är klockan snart halv 11 och jag har "haft" henne hela natten och hela morgonen. Sambon har suttit framför datorn (det har jag också men jag klarar av att ta hand om ett barn samtidigt) och jobbat antar jag. Han skulle bara "avsluta någonting jättesnabbt" för en halvtimme sedan... Han är ju egen företagare nu så han kan ju jobba dygnet runt om han vill. Eller så kan han välja att spendera tid med sin dotter nu när han har 100 % ersättning från försäkringskassan. Han väljer att jobba. Jag är arg.

På fredag ska jag jobba hela dagen. Jag blir borta ca 11 timmar inkl pendling. Ska bli SÅ intressant att se hur sambon reder ut det..............

p.s. Jag har pms. Då är jag ARG!

Mat

Tjorven vill inte äta mat längre. Eller i alla fall inte så mycket som hon ätit tidigare. Jag fattar ingenting..

Förut åt hon gröt på 3/4 dl vatten (hälften industripulver och hälften havregryn) till frukost. Nu äter hon upp ca hälften av gröt gjord på 1/2 dl vatten... Efter gröten åt hon förut ca en halv banan. Idag ville hon inte ha banan alls. Igår åt hon pyttelite.

Förut åt hon nästan 1 dl hemmagjord eller industritillverkad mat på kvällen. Allt möjligt gillade hon! Särskilt potatis och majs. Igår lyckades vi truga i henne högst 2 tsk kvällsmat.. Av just favoritmaten potatismos (med passerad fläskfilé) och majsmix.

Nu ska hon amma istället.

Kan det vara tänder på gång...? Hon är allmänt mer gnällig också. Och väääldigt mammig.

Otacksam..?

Borde jag verkligen sitta här och klaga trots att jag har fått det allra vackraste som finns att få här i livet. När andra samtidigt  fortsätter att kämpa och kämpa så förtvivlat för samma sak och aldrig får det........

Idag har jag funderat mycket. Och gråtit lite. Av tacksamhet för det jag har och av sorg för att Gud/ödet/livet verkar vilja en del människor illa. För att se hur mycket de klarar stå pall för..

Saker som jag men inte min sambo klarar

Jag är inte sur på sambon längre. Han fattade piken och kom upp, gick ut med hunden och matade och gullade sedan med barnet så att jag fick äta frukost i lugn och ro. Sen åkte vi, barnlösa, och festivalade lite på kvällen och hade riktigt trevligt.

Men jag har ändå funderat på det här med jämlikt föräldrarskap ända sedan Tjorven kom till och mors-dagen till ära tänker jag försöka sätta ord på funderingarna genom listan nedan (största delen av inlägget skrevs igår..). Eftersom jag har en bror som är alla småbarns STORA favorit och som med självklar lätthet har uppfostrat tre underbara tjorvar så vet jag att listan inte (alltid) har med kvinnligt och manligt att göra.

Listan heter Saker som jag men inte min sambo klarar.

 • att kolla sina mail eller betala sina räkningar samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att bajsa samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att skölja upp haklappen efter intagen måltid samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att duscha samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att särskilja mellan tröttgråt, jag-vill-att-nåt-ska-händagråt, hungriggråt, och ont/obehagsgråt samt att häva densamma
 • att rengöra barnet och sig själv efter en bajskatastrof samt att slänga skiten och sätta i ny påse i soptunnan - ensam
 • att hålla hemmet i ordning i allmänhet samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att fixa i trädgården samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att skruva i några skruvar samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att notera från vilket håll solen kommer så att man kan vända vagnens och barnets framsida ifrån den när man är ute på promenad så att barnet slipper bli bländat
 • att märka när barnet blir tyst när den andre "har" henne och kunna lägga ihop 1 + 1 = "Aha barnet kanske har somnat" och därför vara lite tyst
 • att tvätta OCH vika torr tvätt samtidigt som man ensam "har" Tjorven
 • att häva ilskenskrik genom att snabbt notera exakt vilken grej barnet är ute efter och ordna fram den.
 • att skynda och distrahera vid av/påklädning eftersom barnet annars blir vansinnig!
 • att se till så att allt man behöver finns i skötväskan innan man beger sig iväg nånstans
Fyll gärna på listan...

RSS 2.0