Slutbloggat?

Nu är det nog bestämt. Jag bloggar nog inte mer här.. Har skapat en Tjorv-blogg för släkt och vänner istället på Worldpress (som f ö fungerar mycket sämre än blogg.se men här kan man inte lösenordsskydda vad jag vet..)

Potatis

Tjorven har ätit sin första riktiga mat. Liiite, liiite, liiite kokt potatis blandat med bröstmjölk. Det gick jättebra; hon var nyfiken och smaskade i sig. Tyvärr finns inga bilder från den stora händelsen. Istället bjuder jag här på en bild när hon blir lycklig av att få sitta upp (med lite hjälp).

bilden är borttagen


För övrigt har jag börjat fundera över nyttan med bloggen. Från början startades den som ett sätt att anonymt ventilera allt kring IVF'en och för att komma i kontakt med andra i samma situation. Efter att Tjorven kom så var det kul att visa upp underverket och tillfredställande att få beröm för att hon var söt. Nu vet jag inte vad nyttan är..

Jag funderar tom på att ta bort alla bilder på henne och att ändra hennes namn till något anonymt. I samtliga inlägg. Eller att fimpa hela bloggen totalt. Varför? Jag vet inte riktigt. Det känns som att det ursprungliga syftet med/behovet av bloggen inte längre finns. Det finns inte någon anledning att ha en anonym blogg längre. Jag borde hellre ha en ny Tjorv-blogg där jag bjöd in långväga släkt och vänner att kika in (de kan jag tyvärr inte bjuda in här utan att kraftigt censurera många inlägg).

Lite tråkigt vore det ju att tappa kontakten med de anonyma bloggvänner man har skaffat sig förstås. Det finns ju ett antal bloggar jag följer och jag vet några som följer Tjorv-bloggen. Men jag kan ju fortsätta följa er utan att ha en egen blogg. Jag gillar ju att läsa om er :-)

Jag ska fundera vidare på detta.


bilden är borttagen

Sötaste, sötaste barnet. Med gammal-farbror-frisyr.

Trots att det är solsken ute så känns livet grått

Det verkar som om de där hormonerna som flödar i kroppen efter att man har fått barn (och för min del även under större delen av graviditeten) och som får en att känna sig lycklig, lugn och harmonisk börjar sina för mig. Livet känns som vanligt igen. Kanske till och med lite sämre. Oinspirerande. Grått. Inte roligt.

Jag hoppas att det är övergående..

Annars får jag väl försöka bli gravid igen.

Vaccinering

Igår fick Tjorven sitt 3 månadersvaccin. Hon skrek i högan sky när hon fick de två sprutorna och en stund efteråt men sen verkar hon inte ha påverkats nämnvärt av det. Hon var kanske en aning tröttare och tjurigare än vanligt på kvällen (jag gav en alvedon-supp för småttingar en timme före sprutorna och en på kvällen vid 18). Idag har hon 0,5 grader mer än hon brukar så det kan man väl inte kalla feber.. Humöret verkar än så länge lika gott som vanligt (fast nu börjar hon gäspa så kanske hon är lite tröttare ändå..).

Idag ska vi, om inget oförutsätt händer, gå på babycafé för första gången! Genom en kompis har jag fått reda på att vi bor grannar med en tjej som är två dagar yngre än Tjorven. Vi ska dit tillsammans alla 3 (6) idag. Kul!

Hej hej!

bilden är borttagen

Min bror, flaskexperten

Ikväll ska min bror, aka nappflaskexperten, passa vår Tjorv medans vi går på bio. Han har mer eller mindre lovat att hon kan äta från flaskan när vi hämtar henne igen.

Tydligen har han gjort det förr. Lyckats lära en bebis efter ca 10 minuter trots att föräldrarna försökt i flera veckor.

Låter bra tycker jag.


Uppföljning:

Tjorven åt 60 av de 150 medhavda milliliterna bröstmjölk. Hon hade tydligen inte sugit ordentligt på nappen utan bara "duttat" i sig mjölken under en halvtimmes tid eller så.

Ett ok resultat tycker jag trots allt.

Det är mer än vad sambon har lyckats med på torsdagkvällarna.

Hittills.

Mun-kli

Tjorven biter något alldeles infernaliskt, nästan panikartat, på sina fingrar nuförtiden. Eller på sin råtta eller nåt annat som för tillfället finns i hennes armar. Men för det mesta på fingrarna eftersom hon inte riktigt lärt sig att hålla fast föremål någon längre period ännu.

Du börjar mamma fundera... Är det i de tandlösa gommarna det kliar eller är det hennes torsk på tungan (som vi ännu inte lyckats bli av med..)? Ska verkligen gommarna börja klia redan vid tre månaders ålder (som Tjorven fyller idag!!)?
En sån här har vi köpt för 79 kr som hon ska bita på. Hon väljer naturligtvis hellre råttans nos... Varför får man alltid panik och köper en massa onödiga prylar det det blåser lite snålt?

Tillväxtfas?

Jag är inte ett dugg inläst på det där med utvecklings- och tillväxtfaser och sånt. Läser inte särskilt mycket alls om bebisar utan tar det mer som det kommer och googlar och bloggar om det är något jag undrar.

Nu undrar jag en sak. Ska en sån där tillväxtfas inträffa någon gång runt vecka 12? Jag har snappat upp att under en tillväxtfas så är barnet mer gnälligt och klängigt än tidigare för att sedan komma ur det med nya färdigheter. Precis det jag hänt här den senaste veckan.

Den tydligaste nya färdigheten består i att hon tar saker och för till munnen för att gnaga lite på dom (inte med händerna och fingrarna direkt snarare med hela armarna vilket illustreras på bilden nedan). Hon visar även numera tydligt när hon vill ha uppmärksamhet då hon ligger i sittern (eller nån annanstans men det är där hon vistas för det mesta) genom att spärra upp ögonen, le och sprattla häftigt med hela kroppen. Hon ler öht betydligt mer än förut och söker kontakt med blicken. Och talet. Hon har somnat på kvällen ett par, tre gånger utan att jag behövt gå runt med henne i famnen och gunga i reggaetakt. Hon har somnat av sig själv intill mig bara! Utan bröst eller något..Hon verkar helt enkelt större/äldre.

Någon som har koll?

Flaskan

Tjorven har ätit bröstmjölk från nappflaska några gånger. Ibland har det gått sådär och ibland har det gått riktigt bra. Det har gått så bra att vi inte har ansett det nödvändigt att öva regelbundet på sistone. Det har vi fått i nacken nu..

Jag övar med en gospelkör en gång i veckan och min plan är att fortsätta göra det trots att jag har ett spädbarn och trots att jag flyttat en halvtimme ifrån övningsstället (vilket innebär att jag blir borta ca 4 timmar). Alltså måste Tjorven äta från flaskan på torsdagskvällar.

Det går inte så bra. Första torsdagen sov hon hela kvällen och åt inget. Andra torsdagen var hon vaken. Och hungrig. Och vägrade äta från flaskan. Ni kan själva gissa att det istället var VRÅLskrik större delen av aftonen. Stackars sambon var tapper och försökte och försökte och lät bli att ringa efter brösten.

Så idag inleds projekt öva-regelbundet-med-nappflaska. Hittills är resultaten knapphändiga. Antingen vrålas det när nappen stoppas i munnen eller så tuggas det på den. Men det sugs inte. Jag har prövat både direkt efter uppvaknande efter tupplur (då brukar hon alltid äta) och när hon är klarvaken. Hon har fått äta lite från bröstetr för att hon inte ska vara jättehungrig och på uruselt humör men jag lät henne inte äta sig mätt.

Någon som har nåt tips?

RSS 2.0