Sur

Hur kul är det när man vaknar kring 5 på morgonen och endast slumrar korta stunder fram till kl 8 samtidigt som man försöker tysta ett klarvaket barn för att hon inte ska väcka resten av familjen och när man sedan smyger in och lägger henne sött bredvid sambon vid halv 9 får till svar Jag ska bara sova tills klockan ringer. ................................

Inte så kul.

Tänk inte på mig. Jag har bara inte sovit en enda hel natt på över ett år nu (uppe och kissade stup i kvarten när man var gravid och uppe och ammar och byter bajsblöjor stup i kvarten nu).

Fler exempel på ojämlikt föräldrarskap kommer under dagen om jag inte blir på bättre humör innan dess.

Hemmagrötspremiär

Idag åt Tjorven första portionen delvis hemmalagad havregröt. Jag tog ca en tredjedel finmixade havregryn och blandande i den vanliga köpegröten med en liten klick smör. Dessvärre var hon mer än vanligt intresserad av allt annat utom gröten i morse så jag vet inte.. Vi får ju ge det några försök till innan vi avfärdar hemmagröten som mindre aptitlig än den köpta. Själv tyckte jag att det smakade havregrynsgröt (!) snarare än en söt sörja som det brukar.

Just nu ligger hon och fejkgråter i vagnen så att jag ska ta upp och sysselsätta henne.. Ointresset för gröten kan alltså lika gärna bero på ett allmänt dåligt humör. Det verkar gå ovanligt snabbt mellan hjärteskärande gnällgråt till stora leenden idag ;-)

I förrgår åt hon förresten sitt första kött! Hennes mormor hade lagat små mini-frikadeller av blandfärs åt Tjorven och en av dessa mixade vi med kokt potatis och morötter samt lite av kokvattnet. Tjorven älskade det!

Egentillverkad havregröt?

Jag ger Tjorven två mål mild havregröt utan fruktsmak om dagen (+ en del annat). Ibland har det dock varit svårt att hitta någon av de två olika grötmärkena som vi brukar köpa och då blir det problem.. Dessutom har jag börjat läsa ordentligt på alla innehållsförteckningar i allt vi sätter i oss sedan jag börjat läsa Den Hemlige Kocken. Sempers gröt innehåller en hel del konstiga (vetemjöl!? Inte så konstigt att det behövs mindre mängd pulver till samma mängd vatten än med Hipps gröt) och mindre bra (t ex palmolja) saker. Hipps gröt verkar betydligt bättre men även den innehåller några för mig oförklarliga ingredienser (t ex maltodextrin och vasslepulver).

Nu har jag därför börjat fundera på att göra egen havregröt. Med bara havregryn, vatten och lite smör eller bra olja. Jag har googlat lite och enligt vad jag har hittat (inte många träffar och bara från privatpersoner..) så är det helt ok för matsmältnings och närings skull. Vissa skriver att man ska ha i lite jordgubbsmos (för att järnet ska kunna tas upp ordentligt) men annars verkar det gå bra.

Är det någon här som har tankar och/eller erfarenhet kring detta? Finns det tillsatta vitaminer och mineraler i fabrikstillverkad havregröt som man går miste om när man gör egen gröt? Spelar det isf någon roll om man samtidigt ammar och på så sätt ger barnet de näringsämne som hon behöver?

Lite nytt..

Idag fyller Tjorven 25 veckor! Det firar vi med ett inlägg med lite senaste nytt!

 • Tjorven fortsätter att sitta själv som om hon aldrig gjort något annat. Ligger hon på mage förflyttar hon sig med en respektabel hastighet bakåt. Det gäller att börja hålla lite koll..
 • Hon ÄLSKAR alla våra husdjur - när någon av dem är inom synhåll blir hon SÅ lycklig (ett säkert kort när hon är tjurig alltså)! Hon skrattar och ler, sträcker sig efter dem och spänner kroppen som en fjäder. Och när jag ropar deras namn så vänder hon sig ibland mot mig och ler/skrattar/glädjetjuter och tar på min mun som om hon ville säga "Ja, just så. Ropa igen. Få dem att komma hit!".
 • Hon börjar försöka härma ljud ibland tror jag. En gång när jag som hastigast gick förbi henne i sittern och sa "Hej, hej" som jag brukar så hörde jag bestämt ett "He, he" i samma tonläge som jag använde. Tror jag i alla fall...
 • Vi har tagit ur liggdelen ur vagnen. Det känns vemodigt - min allrasötaste lilla flicka börjar bli stor...


 • Hon börjar tröttna på havregröt verkar det som. Vill inte alls äta upp hela portionen till frukost nuförtiden. Gapar inte ordentligt med munnen och blockerar skedens väg in i munnen med tungan. Vi får kanske prova risgröt i stället?
 • Smakad mat är nu: potatis, morot, palsternacka, havregröt, banan, äpple, glass, bregott, philadelfiaost, vanlig ost, vispgrädde, negerboll, gurka, rucolasallad, creme fraiche, torskfilé, kaffe (bara pyttelite!), pasta, jordgubbssaft, majsbröd, rågbröd... (Kommer inte på mer just nu - fyller kanske på listan efter hand)
 • Vi kan ännu en gång konstatera att smaken är som baken. Tjorven har fått clownbyxor och ett väldigt smaklöst tillhörande hårband i present. (Vad är poängen med hårband till bebisar utan hår egentligen...?) Inte snyggt tycker vi!

Är det verkligen någon som tycker att dessa kläder är fina? • Jag har burit Tjorven på ryggen i bärsjalen för första gången. Det var läskigt och jag trodde hela tiden att hon skulle trilla ur men Tjorven trivdes och somnade sött. Vi ska nog prova det fler gånger..Till sist något som kanske inte är så nytt men som ändå måste berättas. När Tjorven hade fötts så var jag smalare än jag varit på riktigt länge. Eftersom jag sedan helammade och man alltid har hört att kilona formligen rasar av en när man ammar så tänkte jag att "nu är det bäst att man äter ordentligt så att man inte försvinner helt..". Så jag åt något kexchoklad, nån Tip Top och en eller ett par negerbollar om dagen samtidigt som jag fick smått dille på havreknäcke med massor av bregott och goda ostar som man inte fick äta under graviditeten!

Jag kan nu konstatera att det var en felaktig strategi.. Nu kommer jag knappt i mina jeans som var för stora när Tjorven fötts och jag går helst omkring i mina mammabyxor eftersom fetmamagen då kan hänga fritt... Tänk på detta ni som läser detta och som ännu inte har fött!

Censurering, vaccinering och mens

Nu har jag gått in på vartendaste inlägg (hoppas jag..) som gjorts på hemliga bloggen och ändrat min dotters namn till Tjorven. (Kommentarerna gick inte att ändra på utan de fick man isf ta bort helt så det gör jag nog en annan dag. Tänk gärna på att inte skriva hennes riktiga namn när ni kommenterar hädanefter..) Anledningen är att jag/vi ju vill vara anonym här. Det är en konstig känsla att veta att det kanske finns folk i min omgivning som läser det jag skriver här och vet vem jag är men som jag inte alls känner eller ens vet om att de finns (eller, ännu värre, folk som jag faktiskt känner men som inte berättat för mig att de läser bloggen!). Det finns inte så många barn som heter det min dotter heter och hädanefter är åtminstone inte namnet en ledtråd längre. Jag tänker även, som sagt, (försöka) snåla med bilder.

Idag var vi och vaccinerade Tjorven. Sambon fick den tvivelaktiga äran att hålla i henne under de hemska nålsticken. Det gick bra! Hon skrek naturligtvis lite men jag tror att det mest var av trötthet eftersom förmiddagsluren hade gått om intet. Vägning/mätning visade dessutom att hon hade ökat ett halvt kilo i vikt (!) och blivit 1/2 cm längre sedan sist; 6, 410 kg och 64 cm. Hon väger nu mer än dubbelt så mycket som hon gjorde när hon föddes och är 13 cm längre. Duktig flicka :-)

En mindre rolig nyhet är att Tjorvens mamma har fått tillbaka sin mens. Blä! Den kom i Söndags, samma dag som Tjorven lärde sig att sitta, när hon var 5 månader och 5 dagar gammal. Jag trodde att det skulle dröja längre eftersom jag ammar henne. Hon äter numera två mål gröt om dagen men övriga mål ammar jag ju!

Hur är det med er andra? Har ni fått tillbaka eran mens och isf när?

Tjorven kan sitta!

I Söndags, när Tjorven var 5 månader och 5 veckor gammal, lärde hon sig att sitta utan stöd. Det var lite vingligt i början men nu sitter hon som om hon aldrig gjort något annat! Nästan iaf... Hon är duktig, min Tjorv :-)

bilden borttagen


Tjorvens mamma har börjat jobba på 50 %. I alla fall i teorin... Bemanningsföretaget som jag är anställd av har inget uppdrag åt mig så jag fortsätter att gå hemma med Tjorven. Tjorvens pappa som samtidigt skulle gå ner i arbetstid till 50 % passar på att fortsätta jobba (nästan) 100 %, egen företagare som han är numera. Tjorvens mamma är sur för detta. På gränsen till skitarg, faktiskt. Det kallas försäkringsbedrägeri. Och frånvarande far.

En annan sak som är nytt är att föräldrargruppen har träffats för sista gången. Lika bra det tycker Tjorvens mamma eftersom de andra mammorna tittade på mig som om jag vore ett ufo varje gång jag öppnade munnen. Jag vet inte om det beror på att de i genomsnitt är ca 15 år yngre än mig, att de tyckte att det var det konstigaste de hade hört att jag inte ville sätta på min dotter rosa pluttinuttiga kläder och att hon sover i en hängmatta ibland samt bärs omkring i en bärsjal eller att de aldrig varit utanför den lilla lilla håla de bor i.. Skönt är det i alla fall att slippa komma dit och känna sig konstig och annorlunda. Tjorven har hittat andra lekkompisar ..med lite mindre trångsynta mammor och pappor.

Till slut tar jag officiellt tillbaka att den hemliga bloggen är nedlagd. Jag kommer att uppdatera här när det händer något nytt som är värt att berätta. Och när jag har tid. Och när det inte är för fint väder. Jag kommer dock att (försöka) snåla med att lägga ut bilder på min Tjorv. Jag och Tjorven vill ju egentligen vara anonyma här så att vi kan skriva saker som ovan. (Men det är förmodligen ganska kört...)

Jag saknar min hemliga blogg..

...det måste erkännas. Det är inte lika kul att skriva blogg där varje ord måste vägas liiite mer. Mina släktingar och irl-vänner är dessutom inte lika flitiga med att skriva kommentarer som mina hemliga bloggläsare - kommentarer är ju som bränsle för en blogg! I nya bloggen slipper jag iofs censurera bilder. Det är bra. Därför blir det väldigt mycket bilder och väldigt lite text i nya bloggen.

Något som är lite skoj är att det ända sedan jag la ner hemliga bloggen (den här bloggen alltså) fortfarande är inne mellan 20 och 30 personer här i princip varje dag och kollar. En snabb Tjorv-uppdatering tänker jag därför "unna mig" här!

 • Tjorven har numera bra kontroll över sina händer. De gör nästan jämt som hon vill. Ibland blir Tjorven så full av beundran att hon ligger och tittar på dem hur länge som helst.. :-)
 • Hon skrattar högt ibland. Oftast sker detta när man pruttar henne på magen eller skojar på annat sätt men en kväll satt hon och skrattade och skrattade som en övertrött unge åt ena katten. Det var roligt. Och har tyvärr inte hänt igen sedan dess..
 • Hon äter två mål gröt om dagen. (Jag skulle ha börjat jobba idag så det var ju tvunget att få henne att börja äta fast föda eftersom hon fortfarande inte gärna dricker bröstmjölk från flaska - att dricka vatten från flaska går däremot bra! Nu har jag inte börjat att jobba idag - tyvärr, för jag hade sett fram emot det väldigt mycket - och jag vet inte när jag kommer att börja jobba. Men gröt äter hon ändå! Den minskade bröstmjölkskonsumtionen har tyvärr även föranlett ett trist problem för mamma. Man har ju alltid hört att graviditetskilona fullkomligt rasar av en när man ammar. Jag trodde blint på det och har sedan Tjorven kom käkat flera kexchoklad, Tip Toppar, negerbollar och en massa saltlaktits om dagen. Nu väger jag förmodligen (äger ingen våg) mer än jag gjort på många många år... De enda byxorna som är sköna numera är mammabyxorna! Och fetmaproblemet blev ju inte direkt bättre när Tjorven började äta annan mat.. Nu måste jag alltså börja "hålla igen". Guuuud vad jag hatar det uttrycket! Nästan ännu mer än att tvingas göra det. Skit.)
 • Vi har gjort ett försök till att Tjorven skulle sova med sin far en natt så att mamma fick sova ut. Det gick sådär. Den trötta fadern orkade med en gnyende/skrikande Tjorven tills vid halv fem på morgonen. Då fick mamma ta över och ungen somnade sött efter lite tröste-bröst.

Annars fortsätter Tjorven bara att vara världens bästa och gulligaste unge! Det slår mig ibland hur lycklig jag är över att jag har henne. (Då gråter jag en skvätt) Vad gjorde jag egentligen med mitt liv innan Tjorven kom.........?!

bilden är borttagen

RSS 2.0