Avsaknad av struktur i livet - HJÄLP!!!!

Ont i kroppen, gröt i huvudet istället för en hjärna och trött. Så känner jag mig just nu, ca 2 veckor innan beräknad förlossning. Jag har fått problem med att sova eftersom det gör så ont i kroppen om jag ligger i samma ställning för länge (vilket man oftast gör när man sover..). Tidigare har jag legat vaken för att jag helt enkelt inte var trött nu gör jag det för att jag har ont i kroppen. Inte så trevligt.

Tröttheten gör att jag känner mig ofokuserad och oplanerad. Jag som brukar vara expert på att skriva Att-göra-listor, ha full koll och planera rör nu ihop allt och glömmer saker.. Igår åkte vi till Malmö för att köpa kakel och klinkers till det nya badrummet samt för att diskutera köksplanering med IKEAs köksexperter.

Jag glömde:
 • att föra över pengar från sparkontot till personkontot så att vi kunde betala kaklet
 • att ta med de omsorsfulla ritningarna/mätningarna jag hade gjort på kökets väggar, VA och ventilation för att man ska kunna planera ett nytt kök......

Dessutom:
 • BB-väskan är fortfarande inte packad (har iofs en lista här på laptopen som jag gjorde för typ en månad sedan)
 • Förlossningsbrevet är fortfarande inte färdigställt (det är i samma skick som det var när jag la ut det här på bloggen för kommentarer och jag tänker ändra på en hel del...nån gång)
 • Skötbordsplatsen är fortfarande bara påbörjad (jag har ställt ett gammalt fint köksbord vid en vägg, lagt en skötmadrass på det och ställt en papperskorg med lock för använda blöjor intill, det är allt..... Känns ju inspirerande..... Hade tänkt såtta upp hyllor ovanför där jag kan ha alla saker man behöver och kanske en mobil hängandes ner så att Tjorven har något att sysselsätta sig med när jag/sambon försöker byta på henne. Idag ska jag, om jag orkar, måla en byrå som jag haft sedan jag var liten där Tjorvens saker ska ligga)

Och som om inte det var nog så känner jag att jag inte hunnit tänka igenom vad man mer behöver.

Jag har (förutom ovan nämnda halvfärdiga skötbordsplats):
 • en vagn med alla tillbehör
 • en korgsäng med madrass, täcke, lakan och kisskydd
 • massor av kläder, både inner- och ytter-
 • några mjuka filtar
 • några haklappar
 • några tvättlappar
 • en babysitter
 • en babymonitor
 • en bärsjal
 • någon liten leksak (fler räknar jag kallt med att Tjorven får i julklapp...)

Jag har inte:
 • en bilbarnstol (sambon har fått en lapp från Folksam så det är bara att hämta ut den men han är inte så bra på att få saker gjorda - vilket är jättejobbigt nu när jag inte kan/orkar/klara av att hålla allt i huvudet!! Han fick sig en avblåsning om sin brist på handlingskraftighet och planeringsförmåga iförrgår..... Det känns som att jag inte borde vara den som är koordinatorn för hela hushållet och renoveringen just nu, i mitt tillstånd men det verkar han tycka eftersom det alltid har varit jag som tar tag i såna saker...... Men det är ett annat kapitel som vi kanske inte ska gå in på här...)
 • ett babybadkar
 • en mobil att hänga ovanför skötbordet
 • en liten CD-spelare där jag kan spela bra babymusik för Tjorven (men jag kan ju använda laptopen...)
 • blöjor, salvor, talkpuder och tvättlappar - allt sånt som man behöver vid skötbordet. Jag vet inte ens vad man behöver för Guds skull! (men visst får man ett "startpaket" från Libero med allt man behöver på BB? Jag har anmält mig till Libero-klubben för att få det men jag fattar inte hur/när/var man får det....
 • behå-inlägg, eller vad det heter, vid bröstmjölksläckage
 • koll på det där med försäkringskassan. Jag har inte ens begärt ut de första ersättningsdagarna - har fått hem en lapp som jag tittar på ibland men som känns som rena grekiskan för mitt grötiga huvud...............

VAD BEHÖVER MAN MER? HJÄLP MIG NI SOM VET...............................

Kommentarer
Postat av: Kattmamman (a.k.a. Bridz)

Man behöver i princip ingenting den första tiden. Ett alldeles nyfött barn behöver äta, sova och bytas på.Äta gör hon förhoppningsvis från dig. Om det inte fungerar får ni köpa in vad som behövs då, men det är väldigt onödigt att köpa något i förväg.Sova tycker jag att nyfödingar ska göra hos sina föräldrar, men det är ju min personliga åsikt. Annars verkar ni har allt klart där.Lite blöjor kan vara bra att ha hemma. Jag tycker inte att man behöver köpa in en massa salvor och krämer. Det kanske låter jättekonstigt, men bröstmjölk är jättebra mot röda rumpor. På mitt BB fick man inget Liberopaket och inte på något annat BB här i Stockholm heller vad jag vet, men det kanske är något avtal ditt sjukhus har? Men som sagt, jag tycker inte att man behöver någonting annat än blöjor. Som tvättlappar klippte jag sönder några gamla frotéhanddukar som börjat bli fula. Jag fållade inte eller någonting, men de fungerar fortfarande när Lillkatten snart är två år gammal. Annars finns det billiga storpack på IKEA att köpa.Jag tycker att det låter som att det enda ni behöver skaffa, och det faktiskt ganska fort är babyskyddet. Barnet är fullgånget nu, och skulle i princip kunna komma när som helst, och det är inte så roligt att inte kunna ta sig hem från BB för att man inte har någonstans att ha babyn i bilen.Leksaker och mobiler ser inte den nyfödda ändå, så det kan ni ta det lugnt med och köpa in allteftersom.

2008-11-20 @ 13:35:22
URL: http://bridz.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Hoppas du får en trevlig dag! :)

2008-11-20 @ 13:46:23
URL: http://emmiealina.blogg.se/
Postat av: Kattmamman (a.k.a. Bridz)

Jag kom på en sak till som kan vara bra att köpa in. Om ni brukar använda parfymerade hygienartiklar som schampo och deo (till er alltså) kan det vara bra att köpa parfymfria varianter till den första tiden. Ett alldeles nyfött barn använder sitt luktsinne väldigt mycket, och det kan bli ganska stört av för mycket främmande lukter.Likaså är det bra med oparfymerat tvättmedel.

2008-11-20 @ 13:47:37
URL: http://bridz.blogspot.com/
Postat av: Fibula

Tack Kattmamman för din respons! Naturligtvis ska Rut sova hos oss på nätterna , korgsängen är till hennes sovstunder dagtid. Sover jag när hon sover dagtid så blir det tillsammans i sängen då också!

Bra tips om parfymfritt. Inte för att vi vanligtvis häller på oss parfym i stora lass men deo, schampo och tvål etc är ju faktiskt svagt parfymerade. Tvättmedlet vi har är redan parfymfritt och allergitestat.Jag ska testa tygblöjor (läste vad du skrev om att tygblöjor är bättre för rumpan i din blogg) men i början blir det nog köpeblöjor.Jag är väl så rädd att jag inte ska hinna med något annat än att ta hand om Rut när hon väl kommit att jag inte ska ha tid att köpa saker man behöver efter hand. Kanske behöver jag slappna av lite... ;-) Men jag har iaf vilat lite idag och känner mig lite mer psykiskt stabil än när jag skrev inlägget :-) (Så nu orkar jag ånga ner lite gamla äckliga tapeter i en timme eller så!!)

2008-11-20 @ 16:04:22
URL: http://minprovrorsbefruktning.blogg.se/
Postat av: knasokalas

Håller med Kattmamman, blöjor och babyskydd - då klarar du dig! Och kanske amningskupor. Allt annat kan ni fixa när hon kommit lilla Rut. Det är ju det du har sambon till! Du skall se att det blir listskrivande när hon väl är här. Trots att man varit gravid i 9 månader är det ju lite overkligt att det verkligen skall komma en riktig bebis, så kände i alla fall jag... :-)Jag fick Liberopaketet av MVC. Ett Pamperspaket hämtade jag på Babyland om jag minns rätt.Gud vad det är spännande nu!!

2008-11-20 @ 19:55:25
URL: http://knasokalas.blogspot.com/
Postat av: Kattmamman (a.k.a. Bridz)

Jag är lite tvärtemot alla andra. För mig har det blivit någon konstig dygd att inte köpa in någonting som inte är absolut nödvändigt. Vi har inte en enda pryl som bara legat och skräpat utan allt blir verkligen använt.Första tiden kommer säkert att vara omtumlande och ni kommer knappt komma ihåg/hinna att äta. Men sen kommer du att ha massor av tid att gå med sjal eller barnvagn i butiker och handla. Och det är ändå inte förrän du har den tiden som det kan behöva köpas in något annat än det mest basala.Vad roligt att du funderar på tygblöjor. Vill du ha mer konkreta råd eller tips så är det bara att hojta till.

2008-11-20 @ 19:56:02
URL: http://bridz.blogspot.com/
Postat av: Thibb

Hej,jag känner igen mig!!! Men Libero paketet får du påä sjukhuset och det täcker några dagars blöjbehov. Sen är det allra minsta storleken (stl 1) som gäller, såvida du inte får en jätteklump som vi fick (börjar redan på stl 2!! och han är inte ens 2 v!!). Gamla trasor med vatten är bäst för att rengöra, köp krämer (om det behövs) sen, inte nu!. Jag gick ut och köpte en ny BH + inlägg 3 dagar efter förlossningen, funkade jättebra och BHn pasar perfekt.Men babyskydd är viktigt (Blocket säger jag!! vi pröjsade 400 för ett jättefint Acta Graco).Lycka till! Kram!

2008-11-20 @ 21:12:05
URL: http://www.ettnyttkapitel.blogspot.com
Postat av: Gullgossens Mamma

inget mer än blöjor och babyskydd... jag fick både Libro och pamperspaket på BB :) Verkar vara olika på alla...Jag sov dåligt från v38 - svårt att hitta en ställning som var skön... jag lyssnade på "graviditets-alappningsskiva" på nätterna - somnade inte MEN jag slappnade av! Och under dagarna låg jag i soffan och tittade på "West Wing"-boxar :)

Har du någon grav-avslappningscd? annars kan jag skicka en kopia :) (maila mig på gullgossensmamma@gmail.com)

2008-11-20 @ 22:07:01
URL: http://Gullgossensmamma.blogspot.com/
Postat av: bonnie

Hej, låter som ni skulle ha allt skaffat ren, resten märker man man. Håller med de andra, bara får bilstolen så har ni det nödvändiga. Enda vad jag minns att vi fick fara efter då kom från BB var en tutt och några varma sockor. (E ju rätt kallt då kommer till världen) Använder vantar tidvis inne ännu då e så kall om händerna o fått ett sår på ena kinden av sina vassa naglar.

Spännande tider, närmar sig.

2008-11-21 @ 12:25:05
Postat av: knasokalas

Kom på lite tips som jag tyckte var bra. Be gärna de på BB visa dig hur man ammar liggande. Jag tyckte det var toppen att slippa gå upp och sätta mig på natten (hade också lite svårt att sitta pga klippet).Sen när du skall skicka iväg sambon på handlingsrunda så kan man köpa en tunn mjuk nät-topp på apoteket som kan vara skön att ha på sig på nätterna om man inte vill ha bh. Tror de egentligen är tänkta för att hålla bandage på plats om man t ex gjort en bröstoperation, men den fungerar utmärkt för att hålla amningskuporna på plats.

2008-11-21 @ 19:51:12
URL: http://knasokalas.blogspot.com/
Postat av: Fibula

Tack för alla bra tips! (ni måste tycka att jag är världens kontrollfreak och dte är jag kanske också men på senare tid har jag blivit värre än vanligt...måste vara något med hormonerna..)Gullgossens mamma: Jättetack för erbjudandet, men jag har fått ett sånt där graviditetsavslappningsband av en kompis. Har dessvärre bara lyssnat på det en gång....Kattmamman: min bror och hans knasiga fd sambo använde tygblöjor till alla deras tre så jag har både konkreta tips och gratis tygblöjor på nära håll :-) Tack ändå!Bonnie: riktigt varma sockar och vantar kan nog vara bra! Tack för tipset.Moooi: Ja, amma liggande måste jag ju lära mig! Bra tips!2008-11-22 @ 09:31:19
URL: http://minprovrorsbefruktning.blogg.se/
Postat av: Gullgossens Mamma

Hurru! Kom bara på att du MÅSTE ställa dig i det där hörnet och snylta på grannen minst varannan dag... annars kommer jag utgå från att RUT är på väg UT!!!!Så spännande - snart kommer hon - älsklingen!

2008-11-23 @ 22:09:05
URL: http://Gullgossensmamma.blogspot.com/
Postat av: Dante

Håller helt med föregående talare (skrivare) -du måste snylta så ofta du kan för annars tror jag också att Rut blivit vräkt! :-)

2008-11-23 @ 22:31:26
URL: http://dante.bloggagratis.se/
Postat av: Tisalen

Ta´t lungt! När du ligger på BB och den första tiden hemma kan du skicka ut mannen på enklare uppdrag (med inköpslista) - jag lovar. Det som är nödvändigt att ha hemma, enligt mig, är:Blöjor

tvättservetter

bilbarnstol

lämpliga kläder

bh-inlägg

kräktrasorresten kan man ordna under hand

2008-11-24 @ 10:45:43
URL: http://tisalen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0