Om överstimulering no more och om våldtäkt

Under veckohelgen och början av denna vecka har min svullna mage försvunnit mer och mer och jag kan numera knäppa mina byxor utan problem - även när jag sitter ner! Vätskan har kommit ut "den naturliga vägen" och jag känner mig precis som vanligt igen. Genom mailkontakt med en barnmorska på RMC har jag fått indikationer på att jag visst kan börja spruta igen redan denna mensperioden (det blir i så fall sön 17/2). Samtal med läkaren återstår.


Häromdagen när jag skulle tända eld i kaminen så fick jag tag i en gammal kvällstidning där en rubruk löd: "32-årig man våldtagen av annan man". Jag kunde inte låta bli att tänka tankarna:

Kommer nu denna stackars 32-årings sexuella liv vändas ut och in på inför en ev. rättegång...?

Kommer hans antal sexuella kontakter räknas och användas som bevis för "lättfothet"...?

Kommer man att ifrågasätta om han egentligen inte själv "lockade" den andre mannen till sex med utmanande klädsel...?

Sa han kanske till och med till en början ja men ändrade sig till ett nej...?


Var det inte egentligen hans eget fel att han blev våldtagen...?

För det kan väl inte ha varit den våldtagande mannen som gjorde fel......?

Eller....?

Det var överstimulering............

Jag är just hemkommen från akuten. Jag hade 10 stora cystor (= äggblåsor tydligen..?) i ena äggledaren och 5 mindre i den andra. Inte mycket vätskeansamling i buken och nästan ingen feber. Överstimulering grad 1 av 3, alltså. Ingen behandling finns utan jag måste bara vänta ut det..

Det innebär att jag inte kan köra på med ny stimulering redan efter nästa mens, vilket känns lite snopet..

Nu är dilemmat följande:

Alt 1) Ringa och berätta för RMC och få en ordentlig utvärdering och köra igång med ny stimulering när alla värden är bra igen men med lägre dos Gonal F och sannolikt färre ägg = sämre chans att få bra befruktade och delade antal ägg, till mig och till frysen.

Alt 2) Inte berätta för RMC, vänta ett par, tre månader innan jag börjar stimulera igen med samma dos Gonal F som sist, riskera att bli överstimulerad igen, men har en "garanti" för att få många äggblåsor = stor chans till många, fina ägg till mig och till frysen.

Frågan är bara: kan överstimulering orsaka dålig äggkvalitet...? Var det därför jag fick så låg andel befruktade ägg sist och att inga delade sig fint...?

Många frågetecken...

Är det någon av er som har svar?

Oj, vad jag kommer att fundera på detta i helgen!

Överstimulering?

Jag börjar tro mer och mer att jag faktiskt har en lindrig överstimulering. Symptomen för grad 1 av OHSS stämmer in på hur det känns (jag kan ju inte veta hur stor mina äggstockar är men någonstan i området kring den högra har jag iaf ont.)

Se länk

Jag tog laxermedel igårikväll igen eftersom magontet lindrades av det i förrgår, men tarmen ville inte tömmas.. Den kanske redan var tom även om den känns överfull? Däremot så blev det precis som sist, att jag var uppe och kissade onormalt många gånger på natten. Kan det tyda på vätskeansamling i buken..?

Det verkar inte finnas någon särskild behandling för grad 1 av OHSS så frågan är om jag ska söka för det. "Risken" är ju att de sänker Gonal F-dosen vid nästa stimulering och då blir det färre ägg...............................................

Detaljerad redogörelse om mitt magont de senaste 2 dagarna

I tisdags morse när jag satt på jobbet och försökte skriva en rapport började jag få ont i nedre magen. Först tänkte jag inte så mycket på det eftersom mensen ju är i antågande. Det var en kombination av molande värk och uppsvälldhet i hela magen och mer huggliknande smärtförnimmelse långt ner på höger sida som kunde komma vid såväl logiska som ologiska tillfällen (=när jag ansträngde magmusklerna och när jag satt helt still). "Huggsmärtan" strålande ner under blygdbenet mot ändtarmen samt ut mot höger höft.

Det blev värre och värre under dagen och smärtan kunde tydligt lokaliseras till antingen blindtarmen eller höger äggledare. Det kändes emellanåt som om ett vasst föremål skar sönder innandömet alternativt som om en kroppsdel växte och växte som en ballong och snart var på väg att spricka. Inte så skönt alltså.

Vid några tillfällen under dagen försökte jag tömma tarmen för att ge plats åt de inre organen och på så sätt se om det blev bättre. Detta företag gick dock trögt och gjorde ont.

På natten vaknade jag av smärtan strax innan kl två. Jag tog en citodon och försökte somna om, men det gick inte pga smärtan. Efter någon timme började jag känna mig smått desperat, orolig och självömkande så då mailade jag en av barnmorskorna som jag fått bra kontakt med på RMC och frågade vad hon trodde. Jag försökte somna om men det gick inte. Min väckarklocka var satt på 05.45 vilket tjänade som ytterligare ett stressande moment. Sista gången jag kollade på klockan var hon 04.38.

På morgonen kändes det inte så farligt. Svaret från barnmorskan på RMC kom när jag jobbat någon timme. Hon verkade tro att det var blintarmsinflammation men alla tester (hoppa jämfota, dra upp högen ben mot magen etc) tydde på att det inte var det. Hon undrade även om det kom någon mindre angenäm doft från de nedre regionerna, vilket det inte heller gjorde. Alltså kunde infektion efter äggplocket också uteslutas. Det vi kom fram till var att smärtorna orsakades av att mensen är i antågande (även om jag aldrig har haft mensvärk nån annanstans än i nedre ryggen tidigare). Blev det värre så skulle jag höra av mig igen.

Senare framåt eftermiddagen började jag få så ont igen att jag svettades, mådde illa och inte alls kunde koncentrera mig på jobbet. Jag blev således åter orolig för något allvarligt. Men jag hade så mycket att göra på jobbet att jag inte alls hade tid att ringa sjukvårdsupplysningen.

Idag känns det betydligt bättre (fast fortfarande en molande värk och något lindrigare huggsmärtor när jag snyter mig, hostar etc). För att gå in på detaljer så tog jag laxermedel igår och tömde tarmen. Direkt efter gjorde det oliiiidligt ont i någon timme med sen blev det bättre och bättre. Har sovit hela natten med undantag av 4-5 (!) kisspauser. Jobbar inte idag så jag kunde dessutom sova länge.

Var det alltså bara lite förstoppning...?

Jag har svårt att tänka mig det. Jag har många gånger haft ont i ändtarmen i samband med att jag haft känningar av magkatarr. Då har det hjälpt med Pepcid duo. Även efter första äggplocket hade jag oliiiidligt ont i ändtarmen i ett par dagar (särskilt när det bubblade luft).

Jag tror därför på något annat fel på ändtarmen och kanske tjocktarmen. Kan man ha magkatarr i tarmen? Har någon hört talas om det tidigare..? Någon på familjeliv trodde att det kanske kunde vara överstimulering (i samband med IVF) men då borde väl symptomen ha kommit tidigare..? Jag får kanske boka en tid på läkarcentralen... Men jag drar mig för det eftersom jag ibland känner mig som en hypokondriker.....:(

Åh nej! Kolla här....

Det hela har fått mig att fundera på om jag verkligen ska köra på med ny IVF-behandling direkt eller om jag ska vänta ett tag och ge kroppen lite andrum. Har inte kommit fram till något än.

Stark och svettig

Det känns redan som en evighet sedan allt trist som hände i helgen. Mysko... Det är bra att man har förmågan att förtränga när det blir för jobbigt. För det måste väl vara det jag har gjort...eller är jag verkligen så här stark? Nä, det tror jag inte.


image129

(Det är faktiskt ganska likt mig....)


Idag har jag i alla fall varit så stark att jag trotsat min hjärtklappning, mina nervositetssvettningar och min skälvande röst och ringt upp en arbetsgivare vars utlysta jobb jag gärna vill ha. Det gick bra! Jag belönade mig själv med en rulle Marabou Choko Soft Toffee och en kram till hunden!

...tänk om jag äntligen skulle få ett riktigt jobb....

Det gick åt helvete..

Tack för alla uppmuntrande ord, men:

Det blev ingen ET idag eftersom mina två befruktade 2-celliga ägg idag hade börjar fragmentera sig. Vi var redan i Lund när vi fick beskedet (vi har ju en bit att åka!) så vi åkte in ändå för ett samtal med dr. Pia. Hon slutade egentligen på RMC igår men jobbade extra idag vilket jag är glad för eftersom jag gillar henne skarpt!

Vi pratade med henne i minst en halvtimme och hon tyckte inte att vi skulle känna oss nedslagna av detta. Eftersom vi på förra IVF hade bra befruktning, kvalitet etc så menade hon att vi har alla chanser att lyckas och att detta bara var "otur". (Spermieantalet hade iofs gått ner till ca 2 miljoner från 6 miljoner förra gången.)

När jag sa att vi tänker ställa oss i adoptionskö så gapade hon stort och frågade med eftertryck om vi tänkte ge upp redan nu!? Det kändes bra :)

Dr. Pia skrev i journalerna att även om det blir bra spermiekvalitet de två nästa IVF (vi har båda två försöken kvar!) så rekommenderar hon icsi. Det känns jättebra! Säkrare på något vis.

Jag är glad att vi åkte in för samtal med henne. Det känns faktiskt helt ok nu. Konstigt nog.. Jag kan börja spruta igen redan om ca en månad. Mensen bör komma inom en vecka och sen är det de vanliga 21 dagarna innan Suprefact. Som jag känner nu vill jag köra på direkt!

Bara 2 befruktade................:(

Känner mig grundlurad och ledsen. Nu får vi hoppas på att dessa två stackare överlever tills imorgon så att jag kan få tillbaks ett av dom. Men jag har en känsla av att de inte kommer att göra det...

Varför?

Uppdatering: Jag fick vid fyratiden ett telefonsamtal från den omtänksamme labpersonalen Kamil som meddelade att han hade tagit sig en extra titt på våra ägg innan han gick hem för dagen eftersom jag hade blivit så berdövad av beskedet i morse. Båda två har delat sig fint och om allt går som det ska så blir det ET imorgon kl 10.15. Känns lite bättre nu :)

12 ägg

Eftersom jag är helt slut så har jag kopierat mitt inlägg på familjeliv rakt av och klistrat in dte här:

Jag har gjort ÄP idag. Det var helt annorlunda än sist: eftersom jag tyckte att det var rejält smärtsamt med tandläkarbedövningen förra gången fick jag högre smärtstillande dos direkt denna gången. Detta gjorde att jag inte hade jätteont under själva ingreppet - men visst kändes det!

Däremot fick jag väldigt ont i magen efteråt vilket jag inte alls fick sist. Annika (eller Pia, jag minns inte..) sa att det var vanligare att man fick ont efter ingreppet om man har mycket mensvärk i vanliga fall och det har jag. Så jag fick en extra smärtstillande tablett efteråt och fick ligga kvar en stund. Mådde lite illa också. Efter ca en timme åkte vi hem och sen har jag sovit som en stock resten av dagen!

12 ägg blev det. Jag hade hoppats på fler eftersom jag hade 15 äggblåsor som hade växt till sig bra. Men jag är så klart ändå nöjd! Jag försökte hålla bättre koll på skärmarna denna gången för att se när nålet sög ut äggen, men jag såg ändå inte så mycket - fattade nog inte riktigt vad jag såg.

Nu känns det betydligt bättre. Visst värker det i magen men den akuta smärtan är borta :) Pia sa att jag fick ta Citodon om smärtan höll i sig men eftersom den inte gjort det sitter jag nu här med ett glas rött istället =)

Årskrönika för 2007

Denna, förmodligen världens bästa låt genom tiderna, kan man lyssna på samtidigt som man tråcklar sig igenom min totalt meningslösa årskrönika i form av en lista:1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

IVF

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag lovar aldrig något eftersom det aldrig går att hålla. En gång lovade jag att jag bara skulle röka om jag blev riktigt, riktigt sugen. Hur tror ni att det gick..? (p.s. Nu är jag helt nikotinfri sedan ca 6 månader tillbaka!!)

image123

3. Dog någon som stod dig nära?
Nej. Tack och lov.

4. Är det något du saknar år 2007 som du vill ha år 2008?
1 - en bebis
2 - ett fast jobb
3 - ett jämlikare förhållande med min sambo (vi är på god väg faktiskt!)


image1245. Vilket datum från år 2007 kommer du alltid att minnas?
Jag har extremt svårt för att komma ihåg datum. Det enda datum som jag alltid kommer att minnas är nog tyvärr min egen och några andras födelsedagar. (Åh, vad tråkigt...).

6. Vad var din största framgång 2007?
Framgång...? Kanske att jag lärde mig att injicera mig själv. Jag tycker att det är tyfft.

7. Största misstaget?
Att jag tackade ja till en timanställning som arkeolog och inte vågade ta mig in i någon helt ny bransch med bättre arbetsförhållanden (dvs vad som helst)!
Eller att jag jobbade gratis som halmtaksläggare i flera veckor utan att det ledde till ett riktigt jobb. Varför är jag så blåögd?

8. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nä. Inte mer än att jag mått kasst psykiskt i omgångar. Fick lite ont i knäna efter att ha lagt halmtak i några veckor.

9. Bästa köpet?
Jag har inte haft råd att köpa så mycket detta året, men jag köpte en begagnad mountainbike i somras. Den cyklade jag omkring mycket på!

10. Vad spenderade du mest pengar på?
IVF-medicinen! Nä, skojar! Amorteringarna på huset har kostat mest. Eller bensinräkningarna.

image127

11. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Eftersom jag är en berg-och-dal-banig person så har väldigt mycket gjort mig riktigt glad. Lika mycket (kanske lite mer) har gjort mig väldigt ledsen.

12. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2007?
Rigmor Gustavsson - I will never fall in love again. Mycket med Pizzicato Five (särskilt från skivan Overdose). Radiohitarna med Salem Al Fakir, Sahara Hotnights och Säkert m.fl.
Gott och välblandat alltså!

13. Vad önskar du att du gjort mer?
Gjort mer och gjort mer men jag önskar att jag hade lite (läs: mycket) mer självförtroende. Det önskar jag alltid. Hade en god fé gett mig tre önskningar så är det det enda jag hade önskat. Mycket hade löst sig då. Och en bebis.

14. Vad önskar du att du gjort mindre?
Brytt mig mindre om vad andra tycker och tänker.

15 Hur tillbringade du julen? Julafton firade jag och sambon med mina föräldrar, min bror och hans tre vildingar till barn. Juldagen med sambons föräldrar, hans syster, svåger och deras tre a-barn (en är kanske lite b men ändå betydligt mer a än min brors barn) samt en kompis som inte hade någon familj att fira jul med.

16. Hur många one night stands?
Inga, men jag var faktiskt väldigt sugen på en... Se men inte röra!

17. Favoritprogram på TV?
Oj, många! Lost, Dr. House, Bonde pökar Fru, Bygglov, Mannen som kan tala med hundar på tv4+, allt på Animal Planet m.m. m.m. Jag är en tv-tittare av rang.

image126


18. Bästa boken du läste i år?
Tyvärr läser jag inte böcker nuförtiden. Somnar direkt! Läser väldigt många bloggar istället.

19. Största musikaliska upptäckten?
Pizzicato Five och/eller Rigmor Gustavsson.

20. Något du önskade dig och fick?
En ny ullkappa. En väldigt stilig sådan.

21. Något du önskade dig men inte fick?
En bebis. Ett fast jobb.

22. Årets bästa film?
Oj! Så många! Babel var bra. Liksom Amores Perros. The science of sleep var intressant och tänvärd. Little miss sunshine var rolig. Och 50 firt dates var rolig, romantisk och tårdrypande - på ett bra sätt! Liksom Brokeback mountain. Det var ett urval. (Eftersom vi aldrig har råd att gå på bio så listar jag här dvd-filmer jag sett i år. Vissa är säkert äldre.)

image125

23. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Ja, det skulle väl vara det där med barn och jobb då.. (tjat). Mitt år har, på grund av en hel del mindre roliga saker, f.ö. inte varit särskilt bra i jämförelse med många andra år.

24. Hur skulle du beskriva din stil år 2007?
Stil..? Klädstil eller..? Den är inte så genomtänkt. Förstår nog inte frågan riktigt...

25. De bästa nya människorna du träffade?
Det måste bli alla cybervänner på familjeliv.se och flera nya bloggbekantskaper. Sen MÅSTE ju personalen på RMC i Malmö nämnas! Så urgulliga att man blir alldeles tårögd när man tänker på det.

Som tack för uppmuntrande kommentarer kommer här ett nytt inlägg :)

Jag är aptrött och totalt ledbruten efter ett par dagars grävande i mycket otrevlig lervälling, Min musarm, tennisarmbåge och kroniskt inflammerade axel gör sig ilsket påminda men jag vill ändå på cyber-vis förmedla att jag nu inte längre är så kallad sprutare. Dvs jag har sprutat färdigt suprefact och gonal f för denna gång! Ikväll blev det istället en spruta som heter ovi-någonting (varför kan jag aldrig lära mig vad den heter) som ska sätta igång ägglossningen och på torsdag morgon blir det äggplock (hu!).

Jag hörde för övrigt på radio i morse om en ny bok som Gunilla Bergensten skrivit: Familjens projektledare säger upp sig. Det var som om det var mina egna ord..! Den ska införskaffas.

Som tröst till alla andra ofrivilliga familjeprojektledare kommer här en bild på världens vackraste man.

image120

Inga kommentarer..

Jag tycker att det är tråkigt när jag inte får några kommentater. Kommentarer sporrar mig att skriva nya inlägg. Inga kommentarer känns som = ingen bryr sig om det jag skriver..:(

Hörde att de fått 20 cm snö i Skåne

Om Sydsvensk vinter:
Idag skiner solen för första gången på mycket mycket länge. Jag välkomnar den med öppna famnen! Till och med en höstdag (ja, det är fortfarande höst härnere..eller vår - man vet inte riktigt) kan vara vacker när solen skiner. Jag fick ett mail från en kompis där hon gör sig rolig över Skånsk/Blekingsk vinter.

Rubriken lyder som rubriken till detta inlägg.


image113


Jag får väl medge att det var lite skoj. Men tilläggas måste att förrförra året fick vi faktiskt 20 cm snö PÅ HÖJDEN som låg kvar i flera veckor!! (Och jag som älskar att skotta fina gångar i snön..)

Om bieffekter av äggblåsor:
Min mage värker. Och min ärmtarm ibland. Bådadera beror på 8+7=15 ägg äggblåsor som växer och tar plats. Jag har kommit fram till att jag måste ha ovanligt känslig ändtarm. Efter förra äggplocket hade jag något så olidligt ont i ändtarmen när det bubblade luft eller annat i den, att jag trodde att jag skulle kräkas! Detta höll i sin åtminstone 3 dagar tills svullnaden efter ÄP lagt sig. Det var jobbigt och jag bävar för att det ska bli likadant denna gången!

Så här svullen känns min mage:


image116


Om IVF-nojjor:
Denna IVF har jag som sagt (?) varit betydligt mindre nojjig än förra gången vilket är otroligt skönt! Jag har inga direkta biverkningar efter Suprefacten eller Gonalen. Sist kände jag efter och analyserade så mycket att jag hade alla tänkbara biverkningar! Denna gången - ingenting! (Förutom de ovan beskrivna besvären.)

Jag hade dessutom strikta regler för mig själv bl a när det gällde alkohol förra gången. Från den dagen jag började med Suprefacten kom inte en droppe alkohol över mina läppar! (Jo, en droppe rödvin på en fest - jag medger) Detta trots att de på RMC hade sagt att det var helt ok med något glas då och då så att vänner och bekanta inte skulle börja ställa en massa frågor. Denna gången har jag nog druckit alkohol måttligt åtminstone varannan dag. Jag besökte ju Bordershopen i Tyskland på vägen hem från Zurich (varför hittar jag aldrig u med två prickar över på tangentbordet när jag behöver det?!?) och köpte en massa gott som måste provsmakas. Martini, Campari, Rom med lime och en del annat. Mums!

Jag minns att jag efter förra VUL, för att kolla antalet äggblåsor, var så uppstressad att jag var tvungen att gå ett varv runt Pildammen intill UMAS innan jag kunde ringa till sambon för att berätta resultatet. Denna gången hade mamma följt med för att vi skulle passa på att göra Malmös alla klädloppisar! Vi hann med nästan alla!! (Gjorde dock inget fynd..).


Om vikten utav att kontrollera så att samtliga "känsliga" kroppsdelar höljs utav kläder efter ett dopp:


image117


8+7=15 äggblåsor...

...kunde dr Pia se på VUL idag. Betydligt bättre än sist så jag känner mig nöjd och glad. Blåsorna på ena sidan var dock lite små så Gonal F-dosen höjs igen.

Jag fick även veta att man INTE kan fortsätta på en Gonal F-penna som man påbörjade förra IVF-perioden. Den håller sig bara i 28 dagar tydligen. Jag använde en "gammal" som bara percis var påbörjad. Det är kanske därför blåsorna var små på ena sidan..? Men det kändes slösaktigt att kasta en så dyr medicin när jag visste att jag kanske skulle använda den igen. Man får inte slösa med statens pengar. (Dessutom fattar jag inte varför det bara skulle gälla påbörjade pennor och inte oanvända. Man byter ju ut nålen varje gång man använder den...)

Äggplock (hu!!) blir på torsdag 17/1 och ET på lördag 19/1 eller söndag 20/1. Alltså får svärfars 65-årskalas skjutas till helgen därpå.

Tillbaka från Zürich...

...trött, mör och lite fattigare.

Imorgon ska jag jobba. Jag ber till gudarna att det inte ska blåsa kallt och falla snöblandat regn från himmelen.


image112


Jag fortsätter att spruta Gonal F och Suprefact och på torsdag ska jag göra ett VUL för att se hur många äggblåsor det blev denna gången!

Zurich med två prickar över u:et

Imorgon bitti, mycket tidigt, åker jag dit. För att lämna en BMW av förra årets modell och hämta hem en 2008:a.

Det är väl överflödigt att tillägga att bilen inte är till mig.


image111

Ensaminsemination (försök säga det snabbt tre gånger Hillevi!)

En debatt har rasat i julhelgen om att skaffa barn genom insemination som ensamstående. Här och här och här och på fler ställen. Jag tycker att det är så tråkigt när vissa människor har åsikter om andra människors val när de inte egentligen vet något om bakgrunden till valen. Man dömer andra utifrån sina egna erfarenheter men man borde egentligen få uppleva den andres situation innan man är snabb att döma. Varför är människor på det viset?

God fortsättning på det nya året!

p.s. dagen efter mitt väldigt arga inlägg i förrgår kom min suprefactblödning ;) d.s.

RSS 2.0