Egentillverkad havregröt?
Nu har jag därför börjat fundera på att göra egen havregröt. Med bara havregryn, vatten och lite smör eller bra olja. Jag har googlat lite och enligt vad jag har hittat (inte många träffar och bara från privatpersoner..) så är det helt ok för matsmältnings och närings skull. Vissa skriver att man ska ha i lite jordgubbsmos (för att järnet ska kunna tas upp ordentligt) men annars verkar det gå bra.
Är det någon här som har tankar och/eller erfarenhet kring detta? Finns det tillsatta vitaminer och mineraler i fabrikstillverkad havregröt som man går miste om när man gör egen gröt? Spelar det isf någon roll om man samtidigt ammar och på så sätt ger barnet de näringsämne som hon behöver?
På vår rådgivning rekommenderas just vanliga havregrynsflingor som man kör genom mixern före det sätts i micro. Men vår liten tar det inte, testat ett par gånger. Så blir nog den åldersanpassade, provat flera sorter, allt ok, men föredrar de som e smaksatta med nån god frukt.
Ok. Kommer du ihåg om de sa att man skulle berika med nåt, t ex järnrik frukt?
kör på! men du ska även ta paltbröd (hårdvarianten) och mixa till fint pulver och sedan ta en tesked i varje portion (för att få upp järnvärdet)
Har också läst om paltbröd. Det är järnberikningen som är det viktigaste i köpegröten.
Ok, tack för svar. Det där med paltbröd alt. nåt annat järnrikt har jag nu fått höra från flera håll (la ut en fråga på familjeliv också). Hoppas bara att det går att få tag i paltbröd här i söder. Det känns lite norrländskt..
vi har fått en broschyr om barnmat från vårt bvc och där står det just om att man kan ta vanliga havregryn och köra i mixer (något bara) och för att järnberika den lägger man i 2 msk vällingpulver.
usch då, jag har inte läst på innehållsförteckningen märker jag. nu känns det lite olustigt och vi ska nog också börja med den där hemmagjorda gröten...
Maria: jag har inte läst på vällingpaketens innehållsförteckning men jag gissar att den också innehåller en del konstigheter.. :s